logo

Dinu Plîngău: Transparența maximă ar exclude suspiciunile privind politizarea dosarului „Dodon”


https://www.ipn.md/index.php/ro/dinu-plingau-transparenta-maxima-ar-exclude-suspiciunile-privind-politizarea-7965_1090056.html

Pentru a exclude suspiciunile privind politizarea dosarului intentat fostului președinte Igor Dodon, procuratura trebuie să dea dovadă de transparență maximă. O spune președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, potrivit căruia pentru a spori credibilitatea actului justiției, acest dosar trebuie să aibă finalitate. În același timp, juriștii explică plasarea fostului președinte Dodon în arest la domiciliu prin statutul său de ex-demnitar de stat care-i oferă garanții suplimentare, notează IPN.

Președintele Platformei DA califică drept întârziate acțiunile procuraturii în cazul „Dodon”, în condițiile în care, suspiciuni privind implicarea sa în pretinse acțiuni ilegale existau demult. Dinu Plîngău spune că o finalitate pe acest caz va spori credibilitatea instituției procuraturii.

„Cel mai mult contează finalitatea pe acest caz. Noi am mai avut dosare foarte mediatizate, dar într-un final, nu s-au soldat cu nimic. Fostului președinte îi sunt aduse multe învinuiri, despre multe lucruri s-a mai vorbit în spațiul public, au fost și înregistrări video, au fost făcute publice documente prin care i se aduceau învinuiri de corupție și societatea știe că acest om a făcut mult rău Republicii Moldova. În același timp, ca să nu existe speculații că se face justiție politică  trebuie să se țină cont de mai multe aspecte: transparență, activitate impecabilă din punctul de vedere al administrării probelor și finalitate pe acest caz”, a spus Dinu Plîngău în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Învinuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, finanțare ilegală a partidului și corupere pasivă, fostul președinte Dodon a fost plasat în arest la domiciliu. Reținut în aceeași zi, cumnatul său – Petru Merineanu a fost plasat în izolatorul CNA. Juriștii explică acest tratament diferențiat prin statutul fostului președinte Dodon.

„Fostul președinte are pază de stat. Unul dintre argumentele avocaților este că el oricum este păzit 24/24, atât timp cât pașaportul diplomatic al acestuia este înmânat procurorilor și-i sunt impuse limite concrete, este suficientă această măsură de arest la domiciliu. În cazul persoanei care este ruda ex-președintelui și asupra căruia există bănuiala că administra anumite afaceri, fiind la libertate, putea să influențeze ancheta sau să șteargă niște urme. Ar fi cinic să spunem că nu există diferențe. Există, pentru că este vorba despre un fost demnitar înalt de stat”, a spus juristul Ilie Chirtoacă.

Procurorii au contestat la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu. Oamenii legii solicită aplicarea măsurii de arest preventiv, cu executarea acesteia în penitenciarul 13 din Chișinău. Ședința Curții de Apel Chișinău, unde se va examina recursul procurorilor, va avea loc în data de 31mai, începând cu ora 13.00.