logo

Dinu Plîngău: 120 de mii de cetățeni au emigrat în ultimii doi ani


https://www.ipn.md/index.php/ro/dinu-plingau-120-de-mii-de-cetateni-au-emigrat-8004_1103141.html

Guvernarea pune toate problemele din societate pe seama războiului din Ucraina, însă sunt domenii care stagnează și care nu au tangențe cu contextul regional. Opinia aparține liderului Platformei DA, Dinu Plîngău, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Ce urme au lăsat „doi ani de pași hotărâți pe calea europeană?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit politicianului, reforma justiției și combaterea corupției bat pasul pe loc, fapt confirmat de percepția publică și de rapoartele entităților internaționale.

Președintele Platformei DA spune că există extrem de multe întrebări la guvernarea PAS, la trei ani de la preluarea puterii și doi ani de la depunerea cererii de aderare la UE. Potrivit politicianului, cele mai importante domenii sociale și economice stagnează, fapt ce determină plecarea masivă a populației în străinătate.

„Pe mai multe planuri, inclusiv legate de condiționalitățile UE, guvernarea nu a făcut pași foarte siguri. E vorba de reforma justiției, ameliorarea crizei din economie, lipsa strategiilor și viziunilor de dezvoltare a diferitor sectoare din economie. Nu avem o strategie clară pe domeniul social, cu excepția compensațiilor oferite persoanelor fizice de pe urma crizelor suferite. Sunt multe întrebări la capitolul bunei guvernări. Din această cauză, percepția oamenilor nu se schimbă. Ca rezultat, în statisticile Biroului Național de Statistică vedem o emigrare masivă a populației. Peste 120 de mii de cetățeni, în ultimii doi ani, au emigrat. În paralel, au fost închise peste 36 de mii de locuri de muncă din sectorul real. Economia suferă, iar în lipsa unui răspuns adecvat la aceste crize, consecințele pentru populație vor fi dramatice”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

Liderul Platformei DA spune că deschiderea negocierilor de aderare și accesarea fondurilor de preaderare vor asigura dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai al populației. Potrivit lui Dinu Plîngău, guvernarea PAS a reușit depășirea crizei energetice doar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

„Unica oportunitate este deschiderea negocierilor și accesarea fondurilor pe mai multe capitole, fonduri care pot revigora procesele atât în domeniul social, cât și economic. Suntem un stat mic și nu avem nevoie de surse și investiții chiar atât de mari pentru a revigora anumite segmente. Nimeni nu contestă că Republica Moldova s-a confruntat cu crize care nu neapărat țin de guvernare sau de situația internă. Este o reușită depășirea crizei energetice, dar tot în domeniul energetic sunt multe întrebări legate de achiziții, iar Procuratura chiar a confirmat inițierea unor procese penale pe modul cum s-au desfășurat aceste achiziții. În plus, trebuie să recunoaștem că posibilitatea de a da compensații cetățenilor s-a bazat pe suportul partenerilor externi”, a explicat liderul Platformei DA.

Dinu Plîngău se arată indignat de faptul că guvernarea pasează responsabilitatea tuturor problemelor din țară pe seama războiului din Ucraina și a contextului regional. Potrivit politicianului, reforma justiției, care necesită exclusiv voință politică, stagnează.

„Cea mai mare obiecție a mea este că toate problemele sunt justificate de contextul regional și de război. Sunt domenii care nu au tangență cu războiul. De exemplu, situația din justiție. Aici ține de voința politică. Mesajul guvernării în campanie electorală era lupta cu corupția, curățarea justiției, iată la acest capitol sunt multe întrebări. În percepția publică, dar și din rapoartele experților străini, noi nu am avansat aproape deloc. Republica Moldova a suportat o rușine pe plan intern și extern din cauza numirii procurorului general, proces care a eșuat”, a mai spus Dinu Plîngău.

Dezbaterea publică la tema „Ce urme au lăsat „doi ani de pași hotărâți pe calea europeană?” este ediția a 301-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția de Presă IPN organizează acest ciclu de dezbateri cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.