logo

Din criză pandemică în criză inflaționistă


https://www.ipn.md/index.php/ro/din-criza-pandemica-in-criza-inflationista-7542_1090167.html

Riscurile de salarizare ale angajaților vulnerabili!
 

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, lansează o analiză a riscurilor de remunerare a celor mai vulnerabili salariați, în condiția crizei pandemice și a crizei inflaționiste. Analiza a fost realizată cu scopul de a contribui la un răspuns de politici publice bazat pe evidențe și mai incluziv, în contextul procesului de elaborare a unui nou document strategic al Guvernului în domeniul promovării ocupării.

Analiza a constatat că aproximativ o pătrime dintre salariați sunt expuși riscului sporit și extrem de a suporta consecințe financiare în urma crizei pandemice. Precaritatea muncii, din perspectiva remunerării, este caracterizată, în acest caz, prin (i) posibilitatea redusă a persoanelor angajate de a negocia și influența condițiile de salarizare și de a acoperi necesitățile zilnice din câștigurile salariale, (ii) expunerea în fața riscului de a fi concediate sau de a le fi modificat programul de muncă, fără explicarea acestor intervenții din partea angajatorului și (iii) perpetuarea practicării muncii informale (salarizarea ”în plic”). Analiza arată că 27,4% dintre persoanele angajate sunt supuse unui risc sporit (18,1%) și extrem (9,3%) de a activa în condiții precare de muncă, în ceea ce vizează remunerarea.

Circa a cincea parte dintre persoanele angajate s-a confruntat cu reducerea veniturilor salariale în timpul pandemiei. Pandemia a declanșat o situație fără precedent, cu efecte considerabile în toate aspectele vieții – social, economic, educațional etc. Intervențiile asumate la nivel global și național au avut repercusiuni asupra participării pe piața muncii și asupra menținerii activității economice a mai multor agenți economici. Potrivit datelor sondajului de opinie desfășurat în rândul populației ocupate, în medie, fiecare a cincea persoană angajată s-a confruntat cu pierderea temporară a locului de muncă pe timp de pandemie, din cauza sistării activității entității în care muncea, iar fiecare a treia persoană a indicat reducerea numărului de ore lucrate.

Din totalul celor care au suportat reduceri financiare, fiecare al treilea a indicat o diminuare de 26-50% din salariu. Circa 28% dintre persoanele care s-au confruntat cu reducerea veniturilor salariale, au indicat o diminuare de până la 50 la sută (micșorarea cu 26-50%), iar 26,5% au menționat o  scădere de 10-25% a salariului. Totodată, sondajul arată că fiecare a treia persoană a avut o diminuare a numărului lunar de ore lucrate. De menționat că 16% dintre aceștia au avut un program de lucru mai mic cu peste 30 de ore. Reducerea numărului de ore de lucru, cu siguranță, s-a transpus asupra posibilității de a face față cheltuielilor lunare necesar a fi acoperite.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)

______________________________________________________________________

* Acest document este elaborat în cadrul proiectului “Inițiativa civică pentru promovarea în perioada pandemică a drepturilor persoanelor angajate” ce este implementat de Centrul Parteneriat pentru Dezvltare (CPD), cu susţinerea financiară oferită de Fundaţia Soros Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.



*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.