logo

Diana Chiriac: Încurajăm APL-urile să-și crească veniturile proprii


https://www.ipn.md/index.php/ro/diana-chiriac-incurajam-apl-urile-sa-si-creasca-veniturile-8004_1103203.html

Amalgamarea voluntară și posibilitatea creării asociațiilor de dezvoltare intercomunitară sunt instrumente pe care Guvernul le pune la dispoziția autorităților publice locale pentru a-și majora veniturile proprii. Declarația aparține Dianei Chiriac, consiliera premierului Dorin Recean pe domeniul Administrației Publice Locale, și a fost făcută în cadrul dezbaterii „Criza resurselor umane și sistemul de salarizare în cadrul APC și APL. Cercetare”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit reprezentantei Guvernului, pentru mai multă eficiență, statul a decis majorarea, de la 1 ianuarie 2024, a salariilor primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliilor, iar în curând vor fi majorate lefurile și pentru alte categorii de funcționari din primării.

Consiliera premierului Dorin Recean pe subiectul Administrației Publice Locale,  spune că statul încurajează APL-urile să-și dezvolte localitățile, astfel sporindu-și veniturile proprii. Potrivit Dianei Chiriac, Guvernul caută soluții pentru majorarea salariilor tuturor angajaților primăriilor pentru a asigura menținerea acestora în sistem.

„La nivel central s-au identificat instrumente pentru autoritățile publice locale, cum să-și consolideze capacitățile, crescându-și veniturile proprii. De la 1 ianuarie, pentru trei categorii de personal din cadrul primăriilor, primar, viceprimar, secretarul consiliului, au fost majorate salariile. Aceste trei categorii n-au beneficiat de majorare a salariilor de peste 10 ani. Următoarea etapă este identificarea soluțiilor pentru majorarea salariilor și pentru celelalte categorii de persoane, care activează în cadrul autorităților publice locale. În această săptămână, pe agenda Parlamentului, este inițiativa legislativă a colegilor din comisia administrație publică ce ține de majorarea salariilor celorlalte categorii. E vorba de perceptorul fiscal, inginerul cadastral, contabil”, a spus consiliera premierului Dorin Recean pe domeniul Administrației Publice Locale, Diana Chiriac.

Reprezentanta Guvernului recunoaște că finanțarea suplimentară urmărește asigurarea performanței, iar majorarea salariilor funcționarilor publici va determina creșterea eficienței sistemului și oferirea unor servicii de calitate pentru cetățeni.

„Guvernul a identificat mai multe instrumente, în comun cu autoritățile publice locale, noi încurajându-i pe toți să-și crească veniturile. Este important ca fiecare autoritate locală să aibă o strategie de dezvoltare a localității. Dar fără un anumit număr de funcționari publici competenți, profesioniști, care sunt bine plătiți, lucrurile nu vor merge atât de bine precum ne dorim. Cu siguranță, la capitolul salarii suntem în urma țărilor Uniunii Europene. De asta ne dorim să devenim cât mai repede parte a Uniunii Europene ca să avem salarii decente, exact ca în statele europene”, a explicat Diana Chiriac.

Diana Chiriac mai spune că administrațiile publice locale își pot majora bugetele locale, beneficiind de instrumentul amalgamării voluntare. Potrivit legii, localitățile care decid să se amalgameze voluntar beneficiază de suport financiar din partea statului și pot accesa mai rapid fonduri europene.

„Amalgamarea voluntară este doar unul dintre instrumentele pe care le-am oferit autorităților publice pentru a-și crește capacitățile financiare. Un alt instrument oferit sunt asociațiile de dezvoltare intercomunitară, un instrument folosit pe larg în Uniunii Europeană. Deja avem înregistrate asociații de dezvoltare intercomunitară pentru ca APL-urile de nivelul întâi și doi pot să se asocieze prin această formulă, să-și crească veniturile proprii și să asigure servicii de calitate cetățenilor din localitățile lor”, a mai spus Diana Chiriac.

Dezbaterea publică „Criza resurselor umane și sistemul de salarizare în cadrul APC și APL. Cercetare” este organizată în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe” implementată de Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros Moldova.