logo

Dezvoltarea infrastructurii de sport și recreere în Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/dezvoltarea-infrastructurii-de-sport-si-recreere-in-chisinau-7978_1098290.html

La solicitarea cetățenilor și inspirându-se din experiența mai multor capitale europene, municipiul Chișinău tinde spre un oraș cu infrastructură de sport și recreere modernă și accesibilă. Pe lângă amenajarea terenurilor de baschet, volei și minifotbal în curți și terenurilor de sport la instituțiile de învățământ, au fost montate terenuri de fitness și workout în spații publice și în curțile blocurilor locative, inclusiv pentru persoane cu nevoi speciale, dar și leagănele și mesele de șah. Despre întreținerea acestor zone și contribuția populației în păstrarea bunului public a vorbit pentru IPN șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov.





Zone de distracție în capitală

Proiectul cu terenurile de fitness și workout a fost lansat mai bine de patru ani în urmă ca urmare a solicitării locatarilor. Atât municipalitatea, cât și chișinăuienii, mai ales tinerii, solicitau să fie amenajate în curțile lor utilaje pentru a putea practica sportul, cel puțin workout și fitness. A fost dat cursul acestor sesizări, a fost acumulată informație și până în prezent se lucrează asupra acestui proiect. Actualmente sunt mai mult de 400 de spații amenajate cu terenuri de workout și fitness, a precizat Ion Burdiumov.

În parcul „La Izvorˮ, împreună cu Federația de minifotbal, au fost amenajate terenuri de baschet, volei, tenis de câmp, volei de plajă, tenis de masă, ping-pong. În parcul „Valea Trandafirilorˮ a fost amenajat teren de fotbal, de baschet, de badminton, skatepark și se află la etapă de finalizare amenajarea unui teren de volei de plajă. În parcul „Dendrariuˮ a fost instalat un teren de joacă de dimensiuni mari și altul adaptat pentru micuții cu nevoi speciale, asemănător cu cel din parcul „Valea Trandafirilorˮ. A fost pus încă un teren de workout nou la parcul „Dendrariuˮ și au fost montate leagăne.





Toate terenurile de joacă se amenajează de executori selectați prin licitație publică și câteodată există  experiență nu cea mai plăcută cu companiile câștigătoare. Se mai fac și lucruri necalitative, pe care la prima vedere specialiștii Direcției nu le descoperă, după care terenurile trebuie reparate. Pentru anul viitor vor fi gândite noi modele ale terenurilor de joacă. Poate fi aleasă varianta Bucureștiului, Vienei sau Barcelonei. Se va opta pentru terenurile de joacă făcute din materiale ecologice, a comunicat șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov.

Amenajarea infrastructurii de sport și recreere

Fiecare cetățean poate să sesizeze municipalitatea despre problemele pe care le identifică în Chișinău accesând portalul EU.CHISINAU. Persoana poate să expedieze o scrisoare pe adresa de e-mail a DGLCA sau să trimită o solicitare în formă scrisă. Sunt terenurile de joacă și de fitness care sunt solicitate de un grup de inițiativă. De exemplu, se face o scrisoare de solicitare către Primăria Chișinău ca o curte să fie inclusă în programul de amenajare a unui teren de joacă, pentru că sunt mulți copii. Aceasta solicitare semnează mai mulți locatari, este suficient să semneze 3-4 persoane. Specialiștii Direcției merg la fața locului și verifică dacă este posibil de instalat acest teren și care model va fi mai potrivit. Se ia în calcul infrastructura locului: rețele termice, rețele de apă și canalizare, gaz, linii de telefonie.

Utilajul sportiv este achiziționat prin licitație publică. Un grup de lucru verifică documentele companiei și, dacă acestea sunt în conformitate cu legislația în vigoare și solicitările Direcției, se semnează contractul cu stipularea termenului de execuție a lucrărilor, termenului de garanție. Dacă sunt mai mulți participanți, se alege oferta cu cel mai mic preț, dar care respectă toate condițiile înaintate. La licitație participă agenții economici din Moldova, inclusiv cei care se produc utilaje și sunt certificate în țară, dar sunt și agenți economici care importă utilajele. Până la război majoritatea companiilor lucrau cu Ucraina. Acum lucrează cu România, Turcia, a comunicat Ion Burdiumov.



Întreținerea utilajului sportiv și locurilor de odihnă

Terenurile de fitness/workout le întreține Direcția generală locativ-comunală și amenajare prin întreprinderile municipale pentru servicii locative (ÎMSL) și întreprinderile municipale pentru gestionarea fondului locativ (ÎMGFL) sau asociațiile de coproprietari au grijă de acestea. În locuri publice, parcuri sunt instalate modele complexe de terenuri de fitness/workout, cu mai multe elemente. Și sunt terenuri standard de fitness care sunt instalate în curțile de bloc. Aceste elemente au fost agreate cu locatarii, cu comisiile din Primărie care au studiat ce ar trebui să fie montat într-o curte de bloc.

Fără intervenții, terenul de fitness are perioada de exploatare 4-5 ani. După această perioadă sunt necesare reparații. În curțile de bloc locatarii au grijă de utilaje sau sesizează Direcția și se intervine.


Pe terenurile mai mari în parcuri sunt montate camere de supraveghere, dar este mai complicat de instalat asemenea dispozitive pe terenurile de joacă în curțile de bloc, deoarece camere sunt foarte costisitoare. Se contează pe bunul simț al oamenilor și pe vigilența locatarilor din zonă.

Alături de infrastructura de sport și recreere sunt instalate panouri informative privind regulile de comportament de care trebuie să țină cont cetățenii. Terenurile de fitness și workout nu sunt prevăzute pentru copii până la șapte ani, nu pot fi folosite de persoane în stare de ebrietate sau dacă omul are contradicții medicale.





Pe lângă rezistență și securitate, atenție se acordă și aspectului vizual al acestor spații. Designul trebuie să fie atrăgător și nepretențios, preponderent se utilizează culorile deschise și neutre, precum alb, gri. De asemenea, infrastructura din Chișinău trebuie să fie prietenoasă și accesibilă tuturor categoriilor de persoane, de aceea toate parcurile au căi de acces pentru persoanele cu dizabilități, sunt montate terenuri de joacă sau de fitness adaptate necesităților acestora. Aceste zone de agrement se consultă cu asociații din domeniul.

Milena Macarciuc, IPN