logo

Dezvoltarea arbitrajului în Moldova este în vizorul unei conferinţe internaţionale


https://www.ipn.md/index.php/ro/dezvoltarea-arbitrajului-in-moldova-este-in-vizorul-unei-conferinte-internationa-7966_1012702.html

Conferinţa  internaţională „Arbitrajul în Republica Moldova: realizări și perspective”, care va avea loc la Chişinău vineri, 16 mai, îşi propune să fructifice experienţa acumulată de instituţia arbitrajului timp de 20 de ani de existenţă, dar şi să scoată în evidenţă noi oportunităţi de dezvoltare a acestei metode alternative de soluţionare a conflictelor, transmite IPN cu referire la un interviu pentru Radio Moldova, acordat de preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional care activează pe lângă Camera de Comerţ și Industrie a Moldovei.

„Până în mai 1994, când a fost adoptată de către Parlament Legea cu privire la judecata arbitrală, orice litigiu, izvorât dintr-un contract, semnat între doi agenţi economici sau din niște raporturi civile , dacă părţile nu ajungeau la o înţelegere între ele, atunci trebuiau să se adreseze în instanţa de judecată. Altă cale nu exista. Arbitrajul permite agentului economic sau persoanei o alternativă, iar acest drept de a alege, de avea o alternativă este unul din drepturile importante ale omului”, a  subliniat Postovan.

Referindu-se la avantaje pe care le oferă această metodă alternativă de soluţionare a litigiilor, Dumitru Postovan a spus că în arbitraj dosarele se examinează mult mai  operativ.

„Dacă te adresezi cu o cerere pe un litigiu civil în instanţa de judecată, există prima instanţă, a doua instanţă, a treia instanţă, până la Curtea Supremă de Justiţie - examinarea durează. În arbitraj decizia este unică, obligatorie și definitivă. Părţile își numesc ele înseși arbitrii pe care îi consideră  că sunt profesioniști de înaltă calificare și cu o ţinută morală corespunzătoare. Există la noi la Curte o Listă recomandabilă de arbitri, aceasta include şi 30 de arbitri străini. Dar părţile pot numi arbitri și înafara acestei Liste. De asemenea, aleg locul unde se va desfășura arbitrajul și dreptul aplicabil, acesta poate fi dreptul aplicabil al ţării de reședinţă a părţilor, a uneia din ele sau altor ţări, dacă de comun acord consideră că anume  dreptul aplicabil al acelei ţări va permite examinarea mai echitabilă a litigiului. Arbitrajul, de asemenea, răspunde principiului confidenţialităţii și, nu în ultimul rând, este mai puţin costisitor pentru părţi”, a specificat el.

Postovan a spus că în Moldova, în afară de Curtea  de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ, sunt instituite curţi de arbitraj, care examinează litigiile pe domeniile transport, agrar, sportiv şi altele.

„Totuși, dacă am compara situaţia de la noi cu cea din ţările europene, unde agenţii economici, în majoritatea cazurilor, apelează în principal la arbitraj pentru soluţionarea litigiilor, apoi  la noi mai este mult loc pentru afirmarea acestei metode alternative. Oamenii, inclusiv agenţii economici cunosc puţin despre specificul arbitrajului și avantajele lui. Sperăm că în cadrul conferinţei   internaţionale „Arbitrajul în Republica Moldova - realizări și perspective”, preconizate pentru 16 mai, vom discuta  despre aceste aspecte cu experţi din mai multe ţări. De asemenea, vom vorbi despre rolul instanţelor de judecată în desfășurarea arbitrajului, precum și despre pregătirea specialiștilor în domeniu”, a mai adăugat Postovan.