logo

Dezbateri la Forumul mass-media despre politicile publice în domeniu


https://www.ipn.md/index.php/ro/dezbateri-la-forumul-mass-media-despre-politicile-publice-in-domeniu-7967_1023327.html

Legislaţia Republicii Moldova în domeniul mass-media trebuie îmbunătăţită, sunt necesare sancţiuni mai drastice pentru radiodifuzorii care nu respectă pluralismul de opinii, este necesară asigurarea libertăţii mass-media de politic, dar şi menţionarea clară în legislaţie ce înseamnă „propagandă”. Astfel de propuneri au fost făcute în cadrul dezbaterii cu tema: „Politici publice în domeniul mass-mediei din Republica Moldova”, în cadrul primului Forum al mass-media, organizat de către Consiliul de Presă, transmite IPN.

Ludmila Andronic, preşedintele Consiliului de Presă, a spus în debutul dezbaterii că de prin 2009 societatea civilă tot flutură nişte documente, le duce prin diferite cabinete, iar acestea nu au o finalitate. În acest context, organizatorii Forumului şi-a propus să invite preşedinţii comisiei parlamentare de profil în această perioadă şi să întrebe ce e cu aceste documente. „Poate noi nu avem dreptate, poate noi nu am fost înţeleşi şi ce facem mai departe? Care este soarta lucrărilor comune ale mai multor ONG-uri din domeniu? Ce ne împiedică de atâţia ani să adoptăm un cadru reglementator?”, a întrebat Ludmila Andronic.

Vladimir Hotineanu, deputat liberal-democrat şi actualul preşedinte al comisie de profil, a spus că o politică coerentă a mass-media nu a existat. În ştiinţă la fiecare 10 ani actualizezi ce s-a întâmplat, aceasta ar trebui să se întâmple şi în mass-media. „Acesta este cel mai important instrument de informare, dar şi de manipulare a populaţiei. Cuvântul tratează, dar şi omoară. Trebuie să depunem eforturi ca presa să nu mai fie concentrată şi supusă politic”, a opinat parlamentarul.

Chiril Lucinschi, deputat PLDM şi fost preşedinte al comisiei de profil, în legislatura precedentă, a spus că propaganda internă este o problemă mare. Din păcate, instituţiile care sunt obligate să monitorizeze acest lucru şi să fie foarte dure în privinţa sancţiunilor aplicate nu fac faţă. „Ne-am concentrat mai mult pe propaganda externă, dar cea internă este la fel de periculoasă, intoxicăm societatea. Trebuie să fie un filtru care să contracareze apariţia propagandei exagerate, ca să nu spun perverse”, a remarcat deputatul.

Corina Fusu, ministru educaţiei şi fost membru al comisie parlamentare de profil, a spus că primul lucru benefic în domeniul mass-media, din 2010 încoace, a fost liberalizarea mass-media. „Ne-am dorit să depolitizăm compania publică Teleradio-Moldova, aceasta însemna să realegem noi membri ai Consiliului de Observatori. Am observat însă că nu s-a reuşit depolitizarea CCA şi a CO. Ne pare rău că nici acum nu este adoptat noul Codul al Audiovizualului, dar atunci când se negocia noua majoritate parlamentară am discutat şi că va fi votat acest cod. Calitatea jurnalismului nu este bună deoarece monitorizările arată că predomină politicul, acum nu se mai vorbeşte despre un cod deontologic pe care fiecare trebuie să-l aibă în interior, mai este bună şi noţiunea de auto-reglementare, aş mai insista pe consolidarea breslei jurnaliştilor”, a specificat ministrul. Corina Fusu a comunicat că Ministerul Educaţiei şi-a propus să includă în disciplina Educaţie Civică şi câteva ore de educaţie mediatică, ca elevii să se poată descurca singuri cu multitudinea de informaţii pe care le aud, să distingă sursa informaţiei, să-şi dezvolte o atitudine critică faţă de ceea ce aud şi văd.

Dinu Ciocan, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a spus că legea este permisivă, iar CCA nu poate emite o decizie cu caracter de reglementare decât în limitele Codului Audiovizualului. „Dacă permite Codul, noi nu putem emite o decizie de interzicere a retransmiterii unui post. Am semnalizat nu o dată că este o problemă şi trebuie să se intervină, dar cred că trebuie să intervină organul care generează legislaţia, anume Parlamentul. Nici nu le pot numi sancţiuni pe cele pe care le avem, când o amendă maximă este de 5400 de lei. Poate pentru un radiodifuzor dintr-o localitate foarte îndepărtată poate şi este o sancţiune, dar pentru un radiodifuzor cu acoperire naţională nu este o sancţiune serioasă. Retragerea licenţei de emisie ar putea fi interpretată ca cenzură”, a remarcat preşedintele CCA.

Forumul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Presei Electronice (APEL) şi Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova (CTJM). Desfăşurarea Forumului este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova şi co-finanţată de Consiliul Europei şi Fundaţia Est-Europeană.