logo

Dezbateri IPN: Moldova are de învăţat lecţii din situaţia Ucrainei


https://www.ipn.md/index.php/ro/dezbateri-ipn-moldova-are-de-invatat-lectii-din-situatia-ucrainei-7978_1011252.html

Autorităţile Republicii Moldova au de învăţat de la situaţia din Ucraina, unde Rusia şi-a introdus forţele militare, pentru a evita posibile riscuri. Coaliţia de guvernare pregăteşte o declaraţie privind situaţia din ţara vecină. Opoziţia comunistă consideră că, pentru a evita o situaţie similară, populaţia nu trebuie dezbinată şi ar fi necesar să se organizeze un referendum consultativ în toată ţara ca să se afle opinia populaţiei vizavi de vectorul de dezvoltare a ţării. Despre aceasta s-a discutat în cadrul dezbaterii publice cu tema „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia partidelor parlamentare” organizată de Agenţia IPN.

Deputatul Ana Guţu, din Partidul Liberal Reformator, spune că este foarte complicat contextul regional şi nu ştie cât de eficiente sunt mecanismele de influenţare utilizate de organizaţiile internaţionale. „Republica Moldova este ancorată acestui joc şi nu putem trece cu vederea ce se întâmplă. Din păcate, Republica Moldova este un stat neutru, spun din păcate încercând să-mi imaginez că acest conflict cuprinde şi  regiunea transnistreană. Ce facem noi cu armata noastră modestă, cu neutralitatea noastră? Cerem ajutor de la NATO? Neutralitatea pentru Republica Moldova este un cadru impropriu pentru condiţiile în care ne aflăm. Ce ne facem într-o zonă atât de periculoasă? Mai pledăm pentru integrare euro-asiatică? Lecţia este cumplită pentru noi”, a opinat parlamentarul.

Unii participanţi la dezbatere au făcut paralele între situaţia din Ucraina şi unele acţiuni promovate de anumite partide politice cu încărcătură suficient de explozivă, drept exemplu aducându-se referendumul organizat la sudul ţării privind vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova, precum şi tentativele de iniţiere a referendumurilor similare în alte regiuni.

Artur Reşetnicov, deputat în Partidul Comuniştilor, consideră că Moldova nu a trecut de un punct fără posibilitate de întoarcere, iar momentele de îngrijorare sunt consecinţa faptului că guvernarea nu dispune de o susţinere masivă a populaţiei. Deputatul consideră că semnarea Acordului de Asociere cu UE poate fi realizat de Guvern numai dacă există o susţinere a populaţiei. „Rezultatul viziunii cetăţenilor din Găgăuzia a fost o lovitură politicii de promovare a vectorului pro-european în situaţia în care 98% din cetăţeni regiunii autonome  nu susţin parcursul european. Noi am spus că, pentru a detensiona situaţia, ar trebui să organizăm un referendum consultativ şi guvernarea va avea liber să acţioneze cum doresc cetăţenii. Noi nu trebuie să dezbinăm societatea, trebuie să găsim mecanismul politic ca să o consolidăm”, a subliniat deputatul PCRM.

George Mocanu, parlamentar în fracţiunea Partidului Liberal Democrat, a spus, ca replică la declaraţia deputatului Artur Reşetnicov, că partidele de la guvernare au mandatul cetăţenilor, deoarece au venit cu declaraţii pro integrare europeană în campania electorală şi au fost votate. Cât ţine de situaţia din Ucraina, George Mocanu consideră că lecţiile încă trebuie învăţate. Astfel, dacă actuala guvernare şi-ar schimba direcţia ar avea parte tot de protestele populaţiei. „Avem armată străină în regiunea transnistreană. Câtă independenţă avem cu armată străină acolo? Înţeleg de ce nici guvernarea comunistă nu a rezolvat acest conflict, este armată acolo, nu avea cum. Doar făcând atractiv teritoriul controlat de autorităţile constituţionale, vom reuşi să apropiem populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului”, a subliniat deputatul.

Analistul politic Nicolae Negru consideră că dacă partidele politice ar conveni asupra anumitor modele de modernizare a ţării, s-ar putea găsi un punct de contact între toate forţele de pe arena politică. „Dar la noi, din păcate, nu se discută ci mai mult se luptă. Fără discuţii nu va exista nici unitate naţională”, a remarcat expertul.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, expertul permanent al proiectului IPN, spune că lecţiile Ucrainei pentru Moldova arată că schimbarea bruscă a priorităţilor generează protestul cetăţenilor. „Guvernarea trebuie să fie responsabilă, iar dacă apar în societate conflicte, cea mai bună soluţie e să se risipească tensiunile. Ceea ce contează este că o guvernare oligarhică se confruntă cu probleme dacă va chema cetăţenii la apărare patriotică. Trebuie să înţelegem cât de oligarhic este sistemul nostru”, a adăugat expertul.

Dezbaterea cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia partidelor parlamentare” este a 27-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.