logo

Dezbateri despre dreptul la vot al persoanelor cu cerinţe speciale


https://www.ipn.md/index.php/ro/dezbateri-despre-dreptul-la-vot-al-persoanelor-cu-cerinte-speciale-7967_1019235.html

Centrul european „Pro-Europa” din Comrat lansează dezbateri în localitate privind dreptul la vot al persoanelor cu cerinţe speciale. Centrul „Pro Europa” a decis astfel să creeze o platformă de discuţii cu societatea despre posibilităţile de vot pentru astfel de persoane, transmite IPN.

Elena Mina, asistentă de proiect în cadrul Centrului „Pro-Europa”, a comunicat că la prima rundă de dezbateri au participat peste 40 de persoane, în mare parte tineri care studiază la colegiul „M. Ciakir” din Comrat. Prin intermediul unor discuţii interactive, participanţii la dezbateri au fost informaţi despre experienţa de integrare a persoanelor cu cerinţe speciale în procesul electoral. Totodată, a fost studiată experienţa statelor din Uniunea Europeană în acest domeniu şi a fost prezentată tehnica specială care ajută persoanele cu cerinţe speciale să se deplaseze.

Victor Coroli, directorul executiv al Alianţei „Infonet”, a declarat pentru IPN că respectarea drepturilor persoanelor cu cerinţe speciale în Moldova este o problemă la nivel de sistem deoarece se pune mai mult accent pe necesităţile sistemului şi mai puţin pe cele ale cetăţeanului. Expertul a menţionat că prin prisma monitorizării accesului acestor persoane la vot se pot vedea problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi. „Spre exemplu, la alegerile parlamentare am monitorizat peste 200 de secţii de votare, peste 70% dintre acestea erau inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Iar aceste secţii sunt amplasate în şcoli, spitale, grădiniţe, apare întrebarea cum aceste persoane merg în aceste instituţii în viaţa de zi cu zi”, a subliniat expertul.

În Republica Moldova sunt 183 de mii de cetăţeni cu dizabilităţi. Victor Coroli spune că 120 de mii dintre aceştia ar putea şi ar dori să lucreze, or problema de bază este că ei nu-şi pot câştiga traiul cu demnitate. „Problema este complexă. Pe de o parte, atestăm deschiderea unor autorităţi pentru a promova drepturile acestor persoane, pe de altă parte, vedem construcţii noi şi pompoase, maşini parcate, care nu permit circulaţia normală a persoanelor cu dizabilităţi. Se cere din partea societăţii să ne facem munca şi să încercăm să fim mai atenţi la cei din jur şi să fim mai buni”, a accentuat Victor Coroli.

Expertul Ion Emilian, de la asociaţia „Motivaţie”, a spus că astfel de dezbateri sunt binevenite deoarece se fac propuneri din partea societăţii civile şi autorităţilor cum ar putea fi îmbunătăţite condiţiile de exercitare a dreptului la vot. În acelaşi timp, când se discută cu oamenii despre aceste propuneri, ei prezintă alte puncte de vedere şi aduc argumente cum le văd ei.

Tatiana Ianova, o participantă la dezbateri, a menţionat că fiecare om trebuie să beneficieze de dreptul de a-şi exprima votul. „Demult am căutat informaţie din acest domeniu deoarece oamenii cu cerinţe speciale se confruntă cu probleme nu doar în perioada electorală, dar şi în viaţa de zi cu zi. Aceasta temă este actuală, iar informaţia obţinută o putem aplica deja în practică”, a precizat participanta.

În cadrul aceluiaşi proiect Centrul „Pro-Europa” va organiza încă 2 dezbateri şi 2 cluburi de discuţii în luna aprilie pe teme legate de posibilităţile pe care le oferă UE pentru tineri, dar şi pentru diferite profesii precum cea de profesor. Acţiunile sunt posibile datorită suportului oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene şi FHI 360.