Deţinuţii din R. Moldova se pot adresa unei noi instituţii care a fost creată pentru a le apăra drepturile
https://www.ipn.md/index.php/ro/detinutii-din-r-moldova-se-pot-adresa-unei-noi-institutii-care-a-fost-creata-pen-7967_962330.html
Persoanele aflate în detenţie în instituţiile penitenciare din R. Moldova se pot adresa Comitetului pentru Plângeri în cazul unor probleme cu administraţia penitenciarelor, a declarat miercuri, 22 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Comitetului, Paul Strutzescu.
Potrivit sursei citate, până în prezent, la adresa Comitetului deja au venit circa 200 de plângeri, dintre care circa 80% nu ţin de competenţa acestei instituţii.
Strutzescu a declarat că în prezent Comitetul depune eforturi pentru a analiza plângerile în termenele stabilite de legislaţia în vigoare şi a fortifica baza tehnico-materială, posibilitatea de a efectua în teritorii vizite şi inspecţii inopinate, ceea ce, susţine expertul va conduce la respectarea drepturilor persoanelor aflate în detenţie şi, totodată, va spori calificarea personalului Departamentului Instituţii Penitenciare şi protecţia muncii acestora.
Comitetul este creat din 5 membrii, dintre care unu din partea Consiliului Superior al Magistraturii, 3 reprezentanţi ai Guvernului şi un reprezentant al societăţii civile. Membrii Comitetului activează pe baze obşteşti, cu excepţia secretariatului, activitatea căruia este susţinută de Misiunea OSCE în Moldova.
Avocatul parlamentar Ivan Cucu a declarat în cadrul conferinţei că principalele drepturi încălcate ale deţinuţilor din R. Moldova sunt cele ce ţin de alimentarea şi asigurarea cu spaţiu.
În cele 18 penitenciare din R. Moldova în prezent sunt deţinute aproape 10 mii de persoane.