Deţinătorii de patente cer moratoriu până în anul 2015 pentru legea care le interzice activitatea
https://www.ipn.md/index.php/ro/detinatorii-de-patente-cer-moratoriu-pana-in-anul-2015-pentru-legea-care-le-inte-7967_968344.html
Câteva sute de protestatari pichetează începând de joi, 7 februarie, Parlamentul R. Moldova. Preşedintele Asociaţiei micului business (AMB), Eugen Roşcovan, a declarat că, la începerea şedinţei în plen a Parlamentului, fracţiunea Partidului „Alianţa Moldova Noastră” va solicita deputaţilor să voteze pentru instituirea unui moratoriu până în anul 2015 asupra Legii 208, care prevede excluderea patentelor din activitatea comercială, transmite Info-Prim Neo.
Roşcovan spune că cei mai mari susţinători ai Legii 208 sunt ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, şi consilierul prezidenţial, Oleg Reidman, care se ţin de această lege „cu mâini şi picioare” şi nu vor nicidecum să cedeze.
Eugen Roşcovan a participat miercuri, 6 februarie, la o şedinţă la Preşedinţie, în problema patentelor. Potrivit lui, argumentul forte al celor doi oficiali este că în aşa fel luptă cu economia tenebră.
În acest context, preşedintele AMB a declarat că titularii de patente nu au nimic comun cu economia tenebră.
„Dacă se intră cu TIR-urile în ţară – economia tenebră este alimentată de acţiunile vameşilor, iar, dacă se cumpără „patente cu sacul”, cum spune premierul, atunci de vină este doar Inspectoratul Fiscal Principal de Stat – care le vinde în aşa mod. Nu deţinătorii de patente cauzează economia tenebră şi din această cauză ar trebui să fie temerari şi să lupte în continuare pentru ca legea să fie suspendată”, a menţionat sursa citată.
Primăria municipiului Chişinău a refuzat cererea deţinătorilor de patente de a autoriza pichetarea non-stop a Parlamentului până în luna mai şi instalarea unui cort în faţa legislativului. Autorizaţia de pichetare a fost eliberată pentru perioada de până la 15 februarie, în intervalul orelor 9.00 şi 16.00.
Deţinătorii de patente ar putea să nu protesteze în fiecare zi, pentru că în aşa mod s-ar lipsi de sursa de existenţă pe care le-o oferă piaţa. Aceştia ar putea să aleagă să protesteze luni, când au mai puţini clienţi, sau joi, când este zi de şedinţă în plen a Parlamentului – pentru a fi mai bine auziţi, a precizat preşedintele AMB.
Până în prezent deţinătorii de patente au organizat peste 115 acţiuni de protest în toate oraşele din republică.