Mitsuhiro Furusawa, director adjunct al Fondului Monetar Internațional, susține că perspectivele economice ale Moldovei s-au deteriorat brusc din cauza pandemiei COVID-19. Se estimează că PIB-ul real va fi în scădere, iar finanțele publice sunt puse la grea încercare, din cauza diminuării veniturilor fiscale și creșterii cheltuielilor din sistemul de ocrotire a sănătății și cel de asistență socială. Declarația a fost făcută în urma discuţiilor din cadrul Consiliului de directori executivi FMI, care a aprobat acordarea Republicii Moldova a asistenței de urgență pentru lupta cu pandemia de COVID-19 în valoare de 235 de milioane de dolari, transmite IPN.
FMI menționează într-un comunicat de presă că asistența urmează să fie folosită pentru a soluționa în regim de urgență dificultățile legate de balanța de plăți, cauzate de pandemia de COVID-19. Va contribui la catalizarea sprijinului din partea partenerilor de dezvoltare și a face față nevoilor iminente din sistemul de ocrotire a sănătății.
Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat acordarea unui volum de finanțare echivalent cu 57,5 milioane DST (aproximativ 78,4 milioane de dolari sau 33,3% din cota Republicii Moldova la FMI) prin intermediul Mecanismului de creditare rapidă (RCF) și a unui volum echivalent cu 115 milioane DST (aproximativ 156,7 milioane de dolari sau 66,7% din cota Republicii Moldova la FMI) din cadrul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), pentru a-i permite Republicii Moldova să-și acopere necesitățile urgente legate de balanța de plăți ce au apărut din cauza pandemiei de COVID-19.
În comunicat se mai spune că autoritățile au reacționat rapid și cu amploare, inclusiv prin introducerea stării excepționale, interdicției de călătorii și aplicarea unei serii de măsuri fiscale și prudențiale. Banca Națională a Moldovei a asigurat ajustarea ordonată a cursului de schimb și nivelul necesar de lichidități. Aceste măsuri vor ajuta la ținerea sub control a răspândirii virusului, vor sprijini sistemul de sănătate și cel social și vor proteja încadrarea populației în câmpul muncii și întreprinderile viabile, menținând în același timp stabilitatea macroeconomică și financiară.
În timp ce riscurile de înrăutățire a situației s-au intensificat, nivelul datoriei publice rămâne durabil, cu risc un risc scăzut de apariție a unei crize. Dincolo de măsurile imediate, autoritățile și-au reiterat intenția de a se angaja în următoarele luni într-un program susținut de FMI, care să pună accent pe probleme de guvernare. FMI se declară pregătit să sprijine Republica Moldova pentru a face față provocărilor imediate și pe termen mediu.