logo

Despre „unirea face putere” a unioniștilor, volatilitatea (problemei) gazelor rusești și greșelile hoților de „Air Moldova”


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-unirea-face-putere-a-unionistilor-volatilitatea-problemei-gazelor-7978_1070274.html

Principalul din fluxul IPN din 13 decembrie 2019

Balticii, frații care îi doare

Uniunea Europeană trebuie să le ofere statelor membre PaE o perspectivă clară de aderare. Dacă ne uităm cum era situația în această parte de Europă în 2009, față de 2019, înțelegem forța acestui proiect. Georgia, Ucraina și Moldova, cel puțin, au făcut reforme extinse, s-au schimbat extraordinar. De aceea, dorim să avem mai multe instrumente, mai mult angajament din partea UE ca să tratam aceste țări ca parteneri reali”, a declarat Petras Austrevicius într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Așa-s europenii! Suntem de-un sânge

Peste 60 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice au fost colectate în acest an la punctele instalate în cadrul proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat” și a campaniei lansate de „Hai Moldova”. Aurelia Bahnaru, managerul proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, a declarat că acum în oraș sunt 120 de puncte de colectare, amplasate în instituții publice, private și academice.

Mici abateri cu efecte capital

Procesul de privatizare a companiei aeriene „Air Moldova” s-a făcut, la unele etape, cu abateri de la cadrul normativ. Falimentarea ei s-a produs din cauza factorilor decizionali, fondatorilor, consiliului de administrație și administratorilor care s-au succedat periodic. Totodată, și lipsa informațiilor obiective (după ce a fost împiedicată desfășurarea misiunilor de audit pe parcursul anilor 2014- 2017) a dus la scoaterea la vânzare a unicului operator aerian cu capital de stat.

Câteodată, para doar pare mălăiață

Moldova este singura țară care lipsește de la negocierile privind livrarea gazului rusesc prin Ucraina. Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, este convins că contractul de livrare a gazului dintre Federația Rusă și Ucraina va fi prelungit. „Remarc aici că noi continuăm să rămânem optimiști că Rusia și Ucraina vor ajunge la o înțelegere în ceea ce privește tranzitarea gazelor și noi vom primi gaze naturale pe traseul comun”,a notat șeful cabinetului de miniștri .

Trei rânze asigură un eșec de zece

Președintele Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, anunță că există trei partide cu viziuni unioniste care discută actualmente despre consolidarea colaborării lor și vor să activeze pe o platformă unică. Politicianul nu a explicat clar în ce constă această colaborare, dar a specificat că s-ar putea ajunge și până la fuzionare. Scopul acestor partide este de a crea unitate pe platforma unionistă.

Amănunte pe IPN!