logo

Despre Șor, prezent în orice stație, boierul nemulțumit de slujnici și moldovenii în acte de corupție de sute de milioane


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-sor-prezent-in-orice-statie-boierul-nemultumit-de-7978_1071520.html

Principalul din fluxul IPN din 14 februarie 2020

Or să dea, oare, mână cu mână?

PLDM, PAS, PPPDA și PUN, se află în discuții cu Mișcarea Unirea în subiectul viitoarelor alegeri. „După ce colegii vor discuta pe bilateral să putem discuta toți împreună la aceeași masă ca să vedem care sunt instrumentele, dialogul pentru ca să facilităm cumva anul electoral 2020”, a explicat Valeriu Munteanu, liderul USB. Mișcarea Politică UNIREA a inițiat acțiunea permanentă „Microfonul liber” în fiecare zi de vineri, la ora 12.00, la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Șor-fugarul, cu mâna-ntinsă în orice stație auto

Întregul sistem național de transport public a fost transmis pe mâna unor persoane fizice și acest lucru constituie un pericol pentru viața și sănătatea călătorilor din Republica Moldova. Înainte de a concesiona  „Gările și Stațiile Auto”,  stațiile generau cinci milioane de lei anual, erau într-o situație bună, își plăteau angajații, nu creșteau suficient de mult, nu aveau suficienți bani pentru automodernizare, dar nu erau într-o situație dezastruoasă și ar fi putut în continuare să mențină situația sub control, fără nicio implicare din afară.
 
Mergem, dar fără a ocoli gropile, greblele și țepii

Combaterea corupției și reforma justiției au trenat după demiterea Guvernului Sandu. Ion Guzun, copreședinte Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, constată că, la cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, sunt rezultate vizibile în ceea ce privește securitatea la frontieră, interconectarea energetică, mobilitatea persoanelor, însă sunt domenii unde nu se simt schimbări, chiar dacă au fost făcute modificări la legislație. Este vorba de reforma justiției, lupta împotriva corupției și procesul de democratizare.

Nedorit în capitalele europene,

Igor Dodon a declarat că majoritatea ambasadorilor Republicii Moldova acreditați în UE „s-au dus acolo la odihnă” și că ar trebui să fie stabiliți indicatori pentru activitatea acestora. Dacă nu îi vor respecta, să fie „dați afară”.„Mulți dintre dânșii se simt la pensie, ca la sanatoriu. S-au dus, dimineața – ceai, cafea. Toată ziua umblă prin excursie”.

„Creștem Moldova”, cresc și bandiții

Un studiu
realizat de Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research” la comanda PNUD arată că volumul estimat al mitei a atins cifra de 516 milioane de lei în anul 2019, față de  405 milioane de lei în 2017. Studiu denotă că peste 70% populație și peste 60% respondenții din business (aproximativ 2/3 din ambele categorii în 2017) consideră fenomenul corupției drept o problemă foarte gravă. În top trei se regăsesc poliția (36%), instituțiile medicale (31%) și Parlamentul (29%).

Amănunte pe  IPN!