logo

Despre șezutul în două luntre geopolitice, lemne de foc la iarnă și accesul la medicina performantă


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-sezutul-in-doua-luntre-geopolitice-lemne-de-foc-7978_1069384.html

Principalul din fluxul IPN din 5 noiembrie 2019

Dacă nu-i laie, e bălaie

Politologul Dionis Cenușa crede că normalizarea integrării euroasiatice oferă un “plan secundar” de orientare geopolitică, dacă forțele pro-ruse continuă ascensiunea politică în Moldova, iar UE își diminuează ambițiile de transformare și integrare a Parteneriatului Estic. Pe de altă parte, îndeplinirea strictă a agendei europene și promovarea unor relații ambițioase cu UE poate remedia și diminua veleitățile euroasiatice, inspirate de președintele Igor Dodon.

Pe jos, dar zboară

Primarul ales al capitalei, Ion Ceban, a fost favorizat de cinci posturi de televiziune din cele zece monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada dintre primul și al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale: NTV, Accent, Prime, Publika, RTR Moldova. Dar în general, ENEMO constată că turul doi al alegerilor s-a desfășurat în mare parte în conformitate cu legislația și standardele internaționale.

Atunci când soluția e schimbarea domnitorilor

Președintele Igor Dodon vrea schimbări cât mai rapide în garnitura guvernamentală în scopul unor acțiuni și rezultate în domeniul economic și social, stoparea creșterii îngrijorătoare a criminalității și reduceii dramatice a siguranței cetățenilor, reformarea justiției și consolidarea stabilitîțiipolitice în țară.

Pădurile Moldovei, ca lemn de foc

Prețul mediu de comercializare a lemnului de foc în acest an este de 607 lei/metru ster pentru speciile tari (868 lei/m3), cu 27 de lei mai mult față de anul trecut. Un metru ster pentru speciile moi costă 344 de lei (491 lei/m3), mai ieftin cu 65 de lei în comparație cu anul trecut.

„Clic!” și nu tuși, nene!

Cetățenii vor putea face programări online la serviciile medicale de înaltă performanță prin libera alegere a prestatorului. Sistemul informațional a fost lansat recent în regim pilot de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. În cazul în care pacientul nu utilizează computerul, programarea va fi făcută de medicul care a emis biletul de trimitere, accesând pagina electronică a sistemului.

Amănunte pe IPN!