logo

Despre partide noi cu ambiții vechi, haosul din mediul justițiarilor, care convine bandiților și ce cred corupții despre corupție


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-partide-noi-cu-ambitii-vechi-haosul-din-mediul-7978_1070169.html

Principalul din fluxul IPN din 9 decembrie 2019

Piese, din care orice-ai asambla, iese „matryoshka”

Pe arena politică din Republica Moldova a apărut un nou partid de stânga. Este vorba despre Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic, al cărui congres de constituire a avut loc pe 8 decembrie. Fondatorii noii formațiunii sunt foștii deputați ai Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk și Iurie Muntean.

Nu știu nici ei care-i „mai tare”

Deputatul Octavian Țîcu a fost ales în calitate de lider al PUN la Congresul al II-lea extraordinar al formațiunii. Fostul președintele al partidului, Anatol Șalaru, a fost desemnat secretar general al formațiunii. Președintele de onoare al partidului este fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Alături de Vlad Filat PLDM revine „în forță”?

Partidul Liberal Democrat a reiterat, la ședința de duminică a Consiliului Politic Național, opțiunea pentru o agendă comună cu toate partidele pro-europene, astfel încât să poată oferi Republicii Moldova o alternativă democratică și europeană. Într-o declarație adoptată, formațiunea menționează că „după patru ani de intimidări și hărțuiri, Partidul Liberal Democrat din Moldova revine în forță pe scena politică”.

Visuri despre contoare la calorifer și fără firme-căpușe pe țeavă?

În contextul vizitei președintelui Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, la Termoelectrica s-a discutat despre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, prin servicii de înaltă calitate, în regim non stop.

Cică, mai dăunăzi 90 la sută erau „oameni onești”...


La originea tuturor problemelor cu care s-a confruntat și continuă să se confrunte Republica Moldova a fost corupția tolerată și de multe ori încurajată de politicieni, organele care trebuie să o combată, dar și de cetățeni. În pofida suportului enorm de care a beneficiat țara din partea partenerilor de dezvoltare în combaterea corupției, Moldova nu a avansat prea mult în această direcție. Circa un sfert (24,6%) din respondenții unui sondaj realizat de Transparency International-Moldova consideră că în instituția în care activează există corupție. Cea mai multă corupție este percepută de colaboratorii Serviciului Vamal (48%), ai Poliției de Frontieră (45,8%) și Ministerului Afacerilor Interne (29,3%).

Împărțiți în două cete...

P
rocurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a unui control complex al activității procuraturilor specializate – Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Președintele interimar al CSM Dorel Musteață a lansat o invitație pentru președintele țării, președintele Parlamentului și prim-ministru la discuții întrucât în sistemul judecătoresc există o situație de blocaj.

Dezlegare la pește, dar mai ales, la mâini

Mihai Popșoi renunță la funcția de președinte al comisiei de anchetă a tentativei de puci. „Constat cu regret că exponenții celor care au întreprins acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale și au încălcat principiile unui stat de drept se află acum la guvernare. Sper să nu asistăm la un teatru al absurdului in care viitorul președinte al Comisiei de anchetă să fie din fracțiunea parlamentară a PDM”.

Amănunte pe IPN!