logo

Despre moldovenii care merg, dar greșit, robii care venerează victoriile foștilor stăpâni și gazul românesc acum sau... la anul


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-moldovenii-care-merg-dar-gresit-robii-care-venereaza-7978_1070858.html

Principalul din fluxul IPN din 16 ianuarie 2020

Va ieși pe nas nu numai celor și proști, și mulți

Președintele României Klaus Iohannis spune că țara sa „va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova când va constata că la nivel guvernamental vor avea loc acțiuni privind continuarea parcursului european. „Nu suntem deloc convinși că actualul Guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv”, a declarat președintele României. La Chișinău, Igor Dodon a anunțat organizarea unui program de amploare cu prilejul aniversării a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, inclusiv „a unui Marș comun al Victoriei, după care va avea loc un concert festiv și un grandios spectacol de focuri de artificii.

Per aspera, cu DE-ATÂTA la timonă

Peste 67% din populația țării crede că țara merge într-o direcție greșită. Potrivit Asociației Sociologilor și Demografilor, cel mai mult pe oameni îi nemulțumește sărăcia, lipsa banilor, prețurile înalte la produse, șomajul, dar și migrația excesivă. Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, din totalul respondenților deciși, pentru Partidul Socialiștilor sunt gata să voteze 44%. Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate – 21%, pentru Partidul Democrat – 10%, iar pentru Partidul Politic Platforma „DA” puțin peste 6%.

Poftesc, după ce au au călcat în picioare...

Prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale, Vlad Țurcanu, susține că PUN nu se alătură Mișcării Politice Unirea pentru că nu consideră că Partidul Liberal, cel care a inițiat această idee, poate fi locomotiva unioniștilor din Republica Moldova. Potrivit lui, atât PL, cât și Dorin Chirtoacă, atunci când s-au aflat la guvernare, au făcut prea puține pentru mișcarea unionistă și nu a fost o prioritate unificarea eșichierului unionist.

Strâmb pe linia dreptei

Maia Sandu a declarat că la următoarele alegeri prezidențiale, care urmează să aibă loc în anul curent, scopul formațiunii este să se intre în joc cu un candidat care să câștige în fața lui Igor Dodon. Andrei Năstase spune că a luat act de poziția președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a menționat că o variantă ar fi ca și ea, și liderul PPPDA să candideze la următoarele prezidențiale.

Forțele de opoziție, în special cele de dreapta, practic nu au șanse obiective de câștig la următoarele alegeri prezidențiale, opinie exprimată în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.

Cine pune/inventează/dorește piedici?

După ce la începutul săptămânii presa de la Chișinău a scris că gazoductul Ungheni-Chișinău va fi gata în anul 2021, Societatea Națională de Transport (SNT) gaze naturale „Transgaz” din România înștiințează că lucrările de execuție la gazoductul Ungheni – Chișinău sunt în grafic pe toate loturile, iar termenul de finalizare este semestrul întâi al anului 2020.

Amănunte pe IPN!