Principalul din fluxul IPN din 28 octombrie 2019
Dă-i mâna sau împinge-l pe cel ce cade
Analiză IPN: „Miza principală a alegerilor locale din țară continuă să fie funcția de primar general al Chișinăului, inclusiv pentru că aproape toate celelalte centre administrative importante din țară deja au fost împărțite între concurenții electorali din primul tur, dar și pentru că, de cum se vor sfârși ele în capitală, depinde cum și de cine va fi guvernată țara în întregime.
Situația actuală este, practic, una fără precedent: ambii concurenți care se vor duela pe data de 3 noiembrie sunt reprezentanți ai puterii centrale, respectiv, au de rezolvat și niște sarcini fără precedent: pe de o parte, să câștige Primăria, pe de altă parte, să nu clatine foarte tare barca guvernării la nivel național. Cel puțin atâta timp, cât ambele părți pot și vor să se afle în ea”.
Ori pajură ori cap – nimic nu se schimbă
Andrei Năstase: Știu exact ce am de făcut ca orașul să iasă din colaps. Ion Ceban: Nu vom opri înlesnirile, dimpotrivă, le vom extinde.
Da „ce se întâmplă pe aceste terenuri”?
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, afirmă că statul a fost păgubit ca urmare a dării în arendă a trei loturi de teren din strada Grenoble din capitală, care însumează 10 hectare, aflate pe domeniul public. „Sper că presa va prelua subiectul și se va documenta pentru a vedea ce se întâmplă pe aceste terenuri”, a spus Alexandru Slusari.
Consens național, în cadrul națiunii fără neam
„Da, noi putem arăta cu degetul la Rusia, la prezența ilegală a trupelor Federației Ruse, dar nu putem ignora faptul că la Chișinău fie sunt la putere niște afaceriști care transformă conflictul transnistrean în business murdar, fie noi nu avem acel consens național în a cărui bază să fie elaborată o politică consecventă de soluționare a acestei probleme”, a declarat Oazu Nantoi într-un interviu pentru Europa Liberă.
Să treacă doar cu „păzește și apără”?
96% dintre ascensoarele fondului locativ municipal au termenul de exploatare depășit, acesta fiind de 25 de ani. În anul 2019 Consiliul municipal nu a alocat surse financiare pentru schimbarea ascensoarelor. În alți ani se alocau anual circa cinci milioane de lei.
Viitorul, cu carne din eprubete
În ianuarie-septembrie 2019, față de aceeași perioadă a anului precedent, în gospodăriile de toate categoriile s-a înregistrat micșorarea creșterii vitelor și păsărilor în masă vie cu circa 5% și producției de lapte – cu puțin peste 9%, ca rezultat al scăderii efectivului mediu de animale și păsări în gospodăriile populației.
Amănunte pe IPN!