logo

Despre investițiile americane în justiția lui Plaha, „variantele” autohtone cu actul Magnitsky și „hai, noroc!” în 67 de țări


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-investitiile-americane-in-justitia-lui-plaha-variantele-autohtone-7978_1071087.html

Principalul din fluxul IPN din 27 ianuarie 2020

Regele e gol și-l strâng papucii?

Procuratura Generală anunță că, pe lângă cele două capete de acuzare înaintate anterior – „abuz de serviciu” și „fals în acte publice”, i-au înaintat șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari învinuirea de „amestec în înfăptuirea urmăririi penale”. De asemenea, procurorii au depus demers de prelungire, cu încă 30 de zile, a mandatului de arestare în privința lui Viorel Morari. În prezent, el se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 și pledează nevinovat.

Iată de ce actul Magnitsky e DE-ATÂTA...

Mențiunea “Actului Magnitsky” a lipsit din acordurile PSRM-ACUM, cel inițial din luna iunie și respectiv din septembrie 2019, menționează politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză. Acest lucru a provocat o abatere majoră de la promisiunile electorale ale Blocului ACUM. De abia în ianuarie 2020, câteva luni după demiterea guvernului Maiei Sandu și părăsirea de către ACUM a guvernării, Platforma DA a revenit la demersul privind necesitatea adoptării “legii Magnitsky”, argumentează politologul.

Cereți, că n-are cine să vă dea

Un grup de deputați PPPDA a înregistrat o inițiativă legislativă privind o declarație de încetare a dosarelor politice „ale persoanelor persecutate de regimul oligarhic”. În declarație se cere reabilitarea publică a persoanelor care au fost sau sunt victime ale represiunilor pe criterii politice. De asemenea, se cere audierea în cel puțin 30 de zile de la adoptarea prezentei declarații a unui raport sinteză a procurorului general, în Parlament, pentru informarea deputaților despre starea dosarelor politice și a victimelor represiunilor politice.

Păpușarul i-a dus de nas pe toți

Jordan Andrews, reprezentant al Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii (INL) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, a spus că INL a investit aproape 25 de milioane de dolari, inclusiv nouă milioane în ultimii ani, pentru reforma justiției. Împreună cu partenerii din Moldova, INL a lucrat la dezvoltarea poliției comunitare, a construit un laborator de criminalistică, a organizat instruiri pentru ofițerii de poliție, a oferit echipament. Acum partenerii externi vor să vadă mai multe reforme.

Nu seacă vinul, „alimentul” nr.1 la moldoveni

Vinul Moldovei a încheiat anul 2019 pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii cinci ani. Potrivit ONVV, Republica Moldova a exportat vin în 67 de țări ale lumii, în sumă de peste trei milioane. Vinurile liniștite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile – 20%, iar spumantele și vinurile fortificate – câte 3%. România a continuat să fie o piață strategică și s-a aflat în fruntea clasamentului țărilor care importă vinul Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât și în funcție de veniturile generate.

Amănunte pe IPN!