logo

Despre intriga și rocada de la Hâncești, hotelul „Codru”ca amintire plăcută și PSRM, înlocuit la putere cu oameni apropiați


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-intriga-si-rocada-de-la-hancesti-hotelul-codru-7978_1071115.html

Principalul din fluxul IPN din 27 ianuarie 2020

Au văzut ce vede-o lume

În spatele președintelui Igor Dodon s-ar afla fostul președinte al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, consideră mai mulți experți, deputați și comentatori politici. Potrivit lor, proiectele anunțate recent de către șeful statului sunt o continuare a proiectelor inițiate anterior de către PDM. Totodată, din Guvernul condus de Ion Chicu nu fac parte membri ai Partidului Socialiștilor, ci mai curând foști funcționari din timpul guvernării PDM sau oameni din cercul apropiat al lui Igor Dodon

Cine arvunește, acela comandă și celelalte

Potrivit deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea, în ultimii 26 de ani toate cazurile de privatizare au fost o formă de furt a banilor statului. Deputatul propune ca înainte de a fi privatizată, compania „Metalferos” să fie supusă unui audit care să ofere informații clare despre starea de lucruri din interior, despre veniturile și activele întreprinderii.

Fiodor Ghelici, președintele Asociației obștești „Moldova mea”, afirmă că întreprinderea, în care statul deține 70% din capital, înregistrează profituri de milioane. Este inexplicabil de ce „stăpânul vrea să vândă cea mai mulgătoare vacă”, spune Fiodor Ghelici.

Bâlciul, pepiniera politicului aborigen

Partidul Unității Naționale retrage candidatura lui Vlad Țurcanu la alegerile parlamentare noi pentru circumscripția 38, Hâncești, și-l va susține necondiționat pe candidatul independent Grigore Cobzac, care ar avea „cele mai mari șanse de a învinge candidații PSRM și PDM”.  Președintele PUN, Octavian Țîcu, a declarat într-o conferință de presă că prin înscrierea în campania electorală a lui Grigore Cobzac „se împlinesc criteriile de meritocrație, cunoaștere a realităților din circumscripție și a autorității la nivel național”.

Nimic din sezonul vară-toamnă19 nu mai e la modă

Fracțiunea parlamentară ACUM, Platforma DA solicită constituirea unei comisii de anchetă privind elucidarea tuturor „circumstanțelor care au condus la spălătoria banilor mafiei rusești prin băncile Republicii Moldova”. Potrivit Ingăi Grigoriu, „deciziile judecătorilor au avut rolul de a legitima banii murdari, devenind peste noapte legali”. Pentru ca această schemă să se desfășoare fără impedimente și fără prea multe cheltuieli, s-a recurs și la modificări legislative.

„Codru” se cântă altfel decât „Hotel California”


Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, s-a interesat la procuratură dacă a fost pornit vreun dosar penal cu privire la privatizarea „Complexului hotelier Codru”. Or, potrivit lui, Curtea de Conturi reflectă în hotărârea sa încă de acum zece ani că au fost ratate venituri de peste 161 de milioane de lei.

În paralel,
Slusari a cerut de la Agenția Proprietății Publice informații despre componența comisiei de concurs care a luat juridic decizia privind privatizarea hotelului la un preț mizer, în opinia sa.

Amănunte pe IPN!