logo

Despre guvernatorul din celula izolatorului, ministrul clanurilor judecătorești și rugul inchiziei moderne la AȘM


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-guvernatorul-din-celula-izolatorului-ministrul-clanurilor-judecatoresti-s-7978_1072000.html

Principalul din fluxul IPN din 06 martie 2020

Radiografia justiției de la ministrul în exercițiu: clanuri

Sistemul judecătoresc s-a obișnuit să aibă stăpân. În situația când nu au stăpân, îl caută. Pe ei nu-i interesează cine-i stăpânul, pe ei îi interesează să aibă stăpân. Ei nu vor să activeze în mod independent. Tot timpul le trimitem semnale: „activați în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare”. Nu se aude. Ei încearcă să provoace anumite confruntări cu sistemul politic”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Mankurții n-au nevoie de istorie, cultură, neam

Colectivul Institutului de Istorie anunță proteste în contextul desființării Academiei de Științe a Moldovei ca centru de organizare și coordonare a cercetării în țară. „Autoritățile centrale (Guvernul, Președinția, actuala majoritate parlamentară) și-au tras „sub pălărie” grupuri de experți cu pregătire academică îndoielnică, care livrează o expertiză falsă pe segmente de importanță majoră pentru dezvoltarea societății și a statului. Angajații Institutului solicită abrogarea așa-zisei reforme în domeniul științei și inovării, inițiate în anul 2017.

„Suntem gata să plătim pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină....și multe alte domenii! Nu irosim însă banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolați în proiecte politice”, a opinat Ion Chicu.

Iarăși scheme?

Parlamentul a adoptat în două lecturi, cu 52 de voturi, proiectul de lege cu privire la redirecționarea profitului Băncii Naționale a Moldovei. De la acest proiect miliardul va rămâne furat, miliardul va rămâne nerecuperat, va rămâne în continuare prin offshore-uri, iar ce care furat, care au facilitat acest furt sau care au obstrucționat ancheta ani de zile, vor rămâne nepedepsiți”, a spus deputatul Dumitru Alaiba.

Potrivit deputatului Alexandru Slusari, prin această lege se schimbă mecanismul acoperirii pierderilor în cadrul Băncii Naționale. Deputatul PPPDA declară că cetățenii sunt supuși riscului să achite, prin bugetul de stat, pierderile Băncii Naționale, dacă capitalul statutar al BNM va cădea sub 4%. „Prin această modificare relaxăm și Banca Națională”, spune acesta.

Principalul e să crezi și trece

„Pe faptul pretinsei finanțări ilegale a Partidului Socialiștilor nu va fi pornită urmărire penală pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni”, spune un comunicat al Procuraturii Generale. Refuzul se bazea pe rezultatele investigațiilor efectuate de Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, care nu a identificat tranzacții financiare suspecte.

Lista persoanelor oneste e lungă

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, nu a recunoscut în instanță învinuirile care i se aduc. Cu toate acestea, demersul procurorilor a fost admis integral. El a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Amănunte pe IPN!