logo

Despre egalitatea de gen la moldoveni, medicamente mai ieftine și... iar alegeri


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-egalitatea-de-gen-la-moldoveni-medicamente-mai-ieftine-7978_1068890.html

Principalul din fluxul IPN din 16 octombrie 2019

Măi să fie!

În cel mult o lună și jumătate va fi elaborată o nouă metodologie de circulație a medicamentelor care va duce la scăderea prețurilor la acestea. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, mai spune că vor avea loc majorări de salarii în domeniul medicinei, însă nu mai devreme decât… la anul.

Starea de urgență ar opri calamitatea „justiție moldovenească”?

Expertul în politici publice Ștefan Gligor nu consideră conceptul reformei justiției unul curajos, care ar putea repara „dezastrul din sistemul judiciar”. Iar în opinia consilierului președintei Parlamentului, Fadei Nagacevschi, este nevoie de a declara situație de urgență politică și acest lucru ar permite de a lua măsuri mai radicale.

Dacă are CAP pe umeri

genul nu contează pentru majoritatea alegătorilor din Republica Moldova. Dar cu cât funcția de conducere este mai importantă, cu atât mai mult cetățenii preferă pentru această funcție un bărbat”, spune un raport prezentat de Alina Andronache de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. „Datele ilustrează situația din anul 2016”, dar, a precizat expertul, sunt relevante și pentru 2019.

Țurcănesc, dar nu e cușmă

După ce și-a arătat caracterul în 2016 și „a demisionat din funcția de consilier prezidențial în semn de protest față de inaugurarea, noaptea, pe ascuns, a Guvernului lui Pavel Filip”, Vlad Țurcanu se vrea primar de Chișinău cu un program ambițios pentru capitală.

Doar unii din mulți și luminați – 3

Candidații Valerii Klimenco de la „Șor”, Valeriu Munteanu de la „USB”, Vladimir Cebotari de la PDM, Vitalie Marinuța de la „PVE”, Vasile Grădinaru, reprezentantul lui Andrei Năstase de la Blocul „ACUM Platforma DA și PAS”, Vlad Țurcanu de la „PPR”, au participat la dezbaterile publice „Doar unul din mulți: cine și de ce?”, runda a treia a ediției a 118-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Tot pățitu-i priceput

Procuratura Generală și Comisia Electorală Centrală au fost sesizate că pe lista membrilor birourilor electorale publicată pe pagina web a CEC, au apărut alte nume decât cele votate și aprobate de CECE Chișinău. „Eroare. Nu produce efecte juridice și nu afectează procesul electoral”, a reacționat CEC.

Abundență, dom’le, abundență!

Peste 400 de companii din mai multe țări își expun la Moldexpo, în perioada 16-19 octombrie, oferta de inovații, tehnologii și echipamente pentru sectorul agroindustrial, produse de uz fitosanitar și fertilizanți. La târgul Toamna de Aur, vizitatorii pot găsi legume și fructe ecologice produse în Moldova, produse din carne de la producători locali, condimente, material săditor, miere etc.

Amănunte pe IPN!