logo

Despre ce vor investitorii străini, șosele europene și buturuga mică Windows-ului licitat


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-ce-vor-investitorii-straini-sosele-europene-si-buturuga-7978_1069232.html

Principalul din fluxul IPN din 30 octombrie 2019

Viața bate filmul

Procuratura Anticorupție anunță că a fost aplicat sechestru pe bunuri imobiliare și autovehicule, în valoare de 12,8 milioane de lei, în dosarul pornit pe faptul îmbogățirii ilicite de către fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.

Sechestru și pe conturi bancare și proprietăți în sumă de peste 55 de milioane de lei a fost aplicat în cadrul dosarelor pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari în care este vizat fostul lider democrat Vlad Plahotniuc.

Rămâne-un fleac: de luat și de făcut

Grupul de organizații nonguvernamentale care s-a angajat să promoveze construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa, ca prelungire a autostrăzii din România Târgu Mureș-Iași-Ungheni, solicită Guvernului de la Chișinău să declare proiectul drept prioritate națională. Proiectul a fost susținut la București și Kiev, în Parlamentul European, Comisia Europeană și la sediul central al Băncii Europene de Investiții.

Achită impozitele și dormi liniștit

Aproape 70% din numărul controalelor de stat efectuate în anul 2018 au fost inopinate și doar 30% - planificate. „Nemulțumirea oamenilor față de organele de control este foarte mare, a declarat secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, și a cerut ca din anul viitor controalele să fie desfășurate în mod organizat, să aibă scopul de informare și nu de sancționare.

Câte puțin, dar la mulți

Ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, anunță că bugetul pentru anul 2020, pe care Guvernul l-a numit „bugetul solidarității”, prevede nu doar majorări de salarii, pensii și alocații, dar va oferi mai multe primăriilor locale un procent mai mare din impozitul pe venit atât al persoanelor fizice din localitate, cât și al persoanelor juridice. Se mai prevede majorarea compensațiilor pentru căldură” de la 350 la 500 de lei pentru 400 de mii de pensionari, pentru veteranii conflictului de pe Nistru și veteranii războiului din Afganistan de la 100 de lei la 300 de lei pe lună. Salariile urmează să fie majorate de la 6% până la 10% pentru toți angajații în sistemul bugetar.

Windows, bată-l vina

După ce presa a scris că Veaceslav Soltan, fiind șef al Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Procuraturii Generale, ar fi gestionat o licitație prin care calculatoarele PG au fost dotate cu sistem Windows diferit de cel indicat în caietul de sarcini, premierul Maia Sandu a solicitat Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general să verifice de urgență informația și să examineze oportunitatea reevaluării listei scurte.

Vor reguli, nu scheme


Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Igor Munteanu, a depus o sesizare către Procuratura Anticorupție în care solicită pornirea urmăririi penale în privința funcționarilor și ex-funcționarilor implicați în „schema de preluare a terenului din str. Sprâncenoaia, nr. 1, Chișinău. El a mai declarat că prin asumarea răspunderii pentru preluarea unui teren transmis Zonei Economice Libere Bălți în 2018, Guvernul a adus pagube ZEL, dar și investitorilor străini, care așteaptă din partea Republicii Moldova reguli clare și stabilitatea juridică necesară activităților de afaceri.

Nimic personal

În cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va decide care dintre cinci redacții: moldova.org; portalul newsmaker.md; Radio Chișinău; RISE Moldova și TV8 va primi Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2019. Câștigătorul va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2019, care va avea loc între 4 și 5 noiembrie la Chișinău.

Amănunte pe IPN