logo

Despre cariere în ascensiune și încheiate, socoteli electorale și cimitirul Eroilor din Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-din-fluxul-ipn-din-24-octombrie-2019-7978_1069133.html

 

Principalul din fluxul IPN din 24 octombrie 2019

Și de la ACUM, încotro?

Deputatul Octavian Țîcu a primit oferta de a prelua conducerea PUN. El spune că a aderat la blocul ACUM din dorința de a-l debarca pe fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și consideră că misiunea lui s-a încheiat.

Adio, arme?

Iar președinta PNL și-a încheiat cariera politică. Vitalia Pavlicenco susține că a promovat mesajul reunirii cu România. „La sfârșitul mandatul meu și al mandatului echipei de conducere, alese acum patru ani, constatăm cu satisfacție că mai multe entități politice au îmbrățișat același obiectiv unionist statutar”.

Socoteli de-acasă pentru luarea Chișinăului

În opinia lui Andrei Popov, candidatul blocului ACUM are nevoie să mobilizeze cele 17% de unioniști. „El are de recuperat, totuși, de la 31%, câte a acumulat în primul tur, la 51%, cât îi trebuie pentru victorie, iar aceasta înseamnă 20%. Spre deosebire de Năstase, care are rezerve bunișoare, Ceban nu prea are de unde să le scoată în mod natural”. În opinia lui Andrei Popov, singura rezervă a lui Ion Ceban este să mai atragă alegători de pe centrul politic.

Cu 2 lei nu poți avea calitate de 10

Socialistul Ion Ceban și candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, și-au prezentat, în cadrul primei runde de dezbateri la postul de televiziune ProTV Chișinău, soluțiile pentru problema legată de transportul public și problema parcărilor. „Vom avea absolut totul, dar toate astea am fi putut să le avem încă patru ani în urmă. Noi am fi putut să rezolvăm multe din astea în acel un an și jumătate în care nu am avut un primar ales”, a remarcat Năstase.

Speranța nu moare niciodată


În fiecare zi, trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar. În prezent, aproape zece mii de moldovence luptă cu această maladie. Cel mai frecvent sunt afectate femeile cu vârsta de peste 50 de ani. La Institutul Oncologic funcționează o linie verde – 022852137, unde oricine poate telefona și primi răspunsul medicului oncolog mamolog.

Nu! Și duceți-vă pe la casele voastre „modeste”

Lipsa de cvorum a făcut ca Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată pe 25 octombrie, să nu reușească să numească componența Consiliului Superior al Magistraturii. La adunarea care este nerecunoscută de Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii au fost prezenți aproximativ 160-170 din cei 200 de judecători necesari pentru ca să fie numită o nouă componență a CSM.

Veșnică pomenire

Ziua Armatei Române a fost marcată, ieri, printr-un ceremonial militar-religios desfășurat la Cimitirul Eroilor Români din municipiul Chișinău, amenajat în perioada interbelică pentru a adăposti osemintele militarilor români, ruși, austrieci, francezi, polonezi, căzuți în primul război mondial. După anul 1941, aici au fost înhumați militari români căzuți în al doilea război mondial. Cimitirul a funcționat până în anul 1959. De atunci, cimitirul a ajuns în paragină, în prezent se mai păstrează doar construcția monumentală de la intrare și fundația capelei.

Dați timpul înapoi!


Pe data de 27 octombrie, în ultima duminică a lunii octombrie, Republica Moldova va trece la „ora de iarnă”, prin mutarea ceasului cu o oră înapoi.

Amănunte pe IPN!