logo

Despre calul de dar, temerile Comisiei de la Veneția și speranțele feminine-2030


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-calul-de-dar-temerile-comisiei-de-la-venetia-7978_1068859.html

Principalul din fluxul IPN din 14 octombrie 2019

Doar unii din mulți și luminați – 2

Candidații în alegerile locale Dumitru Țîra, Ivan Diacov, Alexandru Fetescu, Victor Chironda au participat la runda a doua a dezbaterilor publice la IPN „Doar unul din mulți: cine și de ce?”, ediția a 118-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

După primărie, expert în democrație

Dacă nu ar fi avut un simț al datoriei față de lupta pe care a dus-o ani de zile, fostul edil al capitalei Dorin Chirtoacă nu ar fi participat în aceste alegeri. Amărât, el crede că în această campanie electorală „democrația nu se respectă” și a îndemnat locuitorii capitalei să voteze conștient duminică, 20 octombrie.

Calul de dar nu se caută la dinți

Cu ocazia hramului Chișinăului, Termoelectrica a oferit trei abonamente la încălzire și apă caldă pentru câștigătorii Tombolei „Termoelectrica dăruiește căldură”. Câștigătorii extragerii au obținut abonamente de trei, două și o lună de consum gratuit la încălzire și apă caldă.

După comentariul MJ de dăunăzi, CoE este mai puțin optimist

Chiar dacă la Chișinău dorința creării unui sistem judecătoresc consacrat dreptății și profesionalismului este mare, birocrații de la Bruxelles se tem că independența puterii judiciare ar putea fi subminată.

De-ar ști tinerețea cum e la bătrânețe...

Din cauza îmbătrânirii populației și a migrației forței de muncă, peste câțiva ani există riscul ca tot mai puține persoane să contribuie la bugetul asigurărilor sociale. Opiniile au foste exprimate în cadrul unei dezbateri publice, organizate de către Fundația Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Comunitatea WatchDog.MD.

Tendință de răbdare până în anul 2030

În ultimele trei cicluri electorale, ponderea femeilor candidate la funcția de primar a crescut cu 5% și a ajuns la 27,1% pentru alegerile din 20 octombrie. Dacă tendințele se vor menține, Republica Moldova va atinge ponderea de 40% a femeilor candidate pentru funcția de primar peste trei cicluri electorale, adică în anul 2030.

Amănunte pe IPN!