logo

Despre bugetul electoral 2020, luptele de „sub covor” a justițiarilor și lipsa investițiilor ieri, azi și mâine


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-bugetul-electoral-2020-luptele-de-sub-covor-a-7978_1070405.html

Principalul din fluxul IPN din 19 decembrie 2019

Bumerang din 2016

Un fost șef din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne a fost reținut. Potrivit procurorilor, acesta a obținut numeroase bunuri în valoare semnificativ diferită de declarațiile lui de avere. Reținerea acestuia a avut loc în baza mandatului și încheierii judecătorești emise la solicitarea procurorilor, în decembrie 2016.

După faptă și răsplată

Reprezentantul Centrului de Cercetări Strategice și Reforme, Alexandru Stahurschii, este de părere că societatea trebuie să susțină Procuratura Generală. Iar consilierul prezidențial Serghei Mișin este de părere că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, știe ce înseamnă verticala puterii în Procuratură.

Bugetul minorității „tehnocrate” și a celor cu tattoo „de la Kroll”

Șeful fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate din Parlament, Igor Grosu, susține că PAS nu vede de ce ar vota proiectul bugetului de stat pentru 2020. Deputatul susține că proiectul bugetului este irealist întrucât nu va putea acoperi deficitul pe care Guvernul l-a stabilit pentru anul viitor. Caracterul electoral al deficitului planificat ar putea avea repercusiuni asupra stabilității finanțelor publice și creșterii economice pe termen mediu și lung,consideră Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. În final, pentru buget au votat 56 din 77 de deputați prezenți în sală. Conform estimărilor, cheltuielile statului se vor solda cu un deficit de 7 415,3 milioane de lei.

Săraci, pentru că sunt proști și proști, pentru că-s săraci

Potrivit experților, bunăstarea populației poate fi afectată în următorii ani. Se vor micșora transferurile de peste din cauza încetinirii economiilor unde lucrează migranții din Republica Moldova. Totodată, ritmurile-record de majorare a salariilor din 2018 și 2019 se pot tempera din cauza constrângerilor bugetare și celor de creștere mai lentă a productivității muncii. Mai mult, în profil regional Republica Moldova este perdantă în cursa de atragere a investițiilor. Or acest lucru indică asupra faptului că deficiențele existente în mediul de afaceri din țară nu au fost abordate într-un mod sistemic pe parcursul timpului”, afirmă „Expert-Grup”.

Așa e, când hoții își „investighează” propria faptă

La mai bine de cinci ani distanță de la fraudele din sectorul bancar, opinia publică încă nu are rezultate clare asupra ceea ce s-a întâmplat și, mai ales, cine se face cu adevărat vinovat. Mai multe întrebări decât răspunsuri. Un lucru totuși devine clar, atât fraudele, cât și procesul de investigare au avut și au în continuare un puternic caracter politic, fiind un test mult prea greu pentru sistemul de justiție. Constatările se regăsesc în publicația „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 și top 10 provocări pentru 2020”, prezentată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Tocmai buni de a le transmite studenților experiența

Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, Oleg Sternioală și Ion Druță (ultimul a fost și președinte al CSJ), au fost eliberați din funcție. Proiectele de hotărâre au fost aprobate. Ambii magistrați au fost eliberați în baza cererilor de demisie depuse la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Amănunte pe IPN