logo

Despre aceea cum se iese basma curată din „politicile de reintegrare”, un nou episod cu „drumuri bune” și alegerea nemțească a românilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/despre-aceea-cum-se-iese-basma-curata-din-politicile-7978_1069843.html

Principalul din fluxul IPN din 25 noiembrie 2019

Deșteptarea, de la Nistru până peste Canalul Mânecii

Peste 52 de mii de cetățeni români din Republica Moldova au votat la alegerile prezidențiale din România, cu aproapenzece mii mai mulți, comparativ cu primul tur de scrutin desfășurat acum diuă săptămâni. Klaus Iohannis a obţinut duminică, 24 noiembrie, cel de-al doilea mandat de președinte al României.cu peste 63% din voturile alegătorilor. Președintele Igor Dodon i-a adresat omologului său român, Klaus Iohannis, un mesaj de felicitare. „Românii au făcut o alegere importantă și pentru Republica Moldova”.

O, ce veste minunată!

În Piața Marii Adunări Naționale a început instalarea Pomului de Crăciun. În următoarele zile va fi montată carcasa metalică, crengile și vor fi puse jucăriile și luminițe, astfel încât bradul să fie gata pentru inaugurare pe 1 decembrie.

Nimic nou sub soare

După șase ani de judecată, componența judecătorilor s-a schimbat și procesul în care este vizată Asociația obștească „Moldova mea” a început de la zero.
Fiodor Ghelci, a amintit că asociația este învinuită de trafic de persoane și trafic de copii din 2013, când, în luna februarie, asociația a anunțat despre „furtul din Banca de Economii”. Potrivit lui Fiodor Ghelici, „nimeni din politicieni nu a reacționat la declarațiile despre furt pentru că mulți dintre ei erau implicați”.

Drumuri bune – 3, cu vedete noi

Guvernul își propune să construiască și să repare 1400 de kilometri de drum național, investițiile fiind estimate la 1 miliard 400 de milioane de euro. Premierul Ion Chicu a declarat că în perioada imediat următoare Guvernul se va axa pe finalizarea drumurilor care se află în lucru. Lungimea cumulativă a acestora este 426 km, iar costul total de 319 milioane de euro.

...și ne-au prostit cum au vrut

Ion Manole, director executiv al Asociației Promo-LEX: A fost destul de impresionant să analizăm modul în care a involuat procesul de negocieri moldo-ruse privind termenele și condițiile retragerii trupelor ruse din Moldova. Implicarea militarilor ruși și rolul decisiv în preluarea și menținerea controlului asupra teritoriului din regiune se descrie destul de detaliat și în constatările Curții Europene în cauza Ilașcu. Ulterior, acest spațiu a fost practic închis pentru monitorizarea situației.

Egal de bogați sau egal de săraci?

Deputații fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Mihai Popşoi și Dan Perciun, au elaborat două inițiative legislative care vin să plafoneze „super-pensiile” și să facă în așa fel ca „judecătorii să aibă pensii similare celor ale oamenilor simpli”. Astăzi mai mult de 500 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova primesc pensii mai mici decât minimul de existență.

Amănunte pe IPN!