logo

Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, tot mai aproape


https://www.ipn.md/index.php/ro/deschiderea-negocierilor-de-aderare-a-republicii-moldova-la-ue-7965_1104844.html

Statele membre UE speră să ajungă la un acord privind cadrele de negocieri - liniile directoare și principiile - pentru Moldova și Ucraina în prima săptămână a lunii iunie, chiar dacă rămân unele obiecții din partea Ungariei, care vizează Ucraina. Despre aceasta ambasadorii UE au discutat preț de două ore pe 29 mai, relatează IPN cu referință la Euractiv.

Subiectul este pe tapet de mai mult timp, dar încă nu s-a reușit un consens până acum. Reuniunea dedicată identificării piedicilor a avut loc la insistența Belgiei, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul lunii iunie.

În timp ce unele țări UE ar avea încă nevoie de aprobarea parlamentară, aproape toate cele 27 de state membre susțin organizarea primelor Conferințe interguvernamentale (IGC), care ar lansa negocierile formale, pe 25 iunie, când se vor reuni miniștrii afacerilor externeUE.

Aproape toate rezervele exprimate de unele state membre ale UE vizează „repeziciunea cu care se avansează”, a spus un diplomat al UE. Printre acestea, Ungaria este prima care se opune unui acord privind cadrele de negociere, ceea ce ar permite blocului să înceapă discuțiile, au confirmat mai mulți diplomați UE.

Budapesta continuă să blocheze Ucraina, dar nu și Moldova, și a cerut modificări suplimentare la proiectul de acord din cauza a 11 probleme bilaterale privind drepturile minorităților naționale, comerț, anticorupție, agricultura, piața internă și relațiile de bună vecinătate.

Săptămâna viitoare, se așteaptă ca grupurile de experți să lucreze la detaliile tehnice ale proiectului de acord, care ar putea fi discutat de ambasadorii UE atunci când vor reveni la problemă în cadrul întâlnirii din 5 iunie. Mai mulți ambasadori au considerat important ca viitoarea discuție să cuprindă și aspiranții la UE din Balcanii de Vest, unde s-au înregistrat progrese.