logo

Deschide.md: Stoianoglo și Șor ar fi fost vecini


https://www.ipn.md/index.php/ro/deschidemd-stoianoglo-si-sor-ar-fi-fost-vecini-7965_1108392.html

Alexandr Stoianoglo și Ilan Șor ar fi fost vecini de bloc pe parcursul a cel puțin 20 de ani, arată o investigație a portalului Deschide.MD. Sursa notează, cu referire la o bază de date de pe Torrents.md, că cei doi ar fi locuit la o distanță de opt apartamente și că această proximitate le-ar fi putut influența atunci relațiile sociale ori profesionale, transmite IPN.

„Cu mai mulți ani în urmă pe popularul site de descărcări Torrents.md au fost publicate date despre proprietarii de locuințe din capitală. În acea listă au apărut locatarii blocului de pe strada Florica Nița 7/1. Printre cei care au locuit acolo îi găsim pe actualul candidat la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, și fugarul penal Ilan Șor, care, la indicația Kremlinului, încearcă să destabilizeze situația din Moldova”, se arată în investigație.

Potrivit sursei citate, Alexandr Stoianoglo ar fi procurat apartamentul, cu suprafața de 161 m2, în 2001, anul când ar fi ajuns în funcția de adjunct al procurorului general. Deschide.md precizează că peste doi ani locuința ar fi fost înregistrată la Cadastru și că până în prezent cuplul Stoianoglo locuiește în acel apartament din sectorul Râșcani al capitalei.

Deschide.MD scrie că Ilan Șor ar fi procurat apartamentul cu suprafața de 158 m2 cu un an mai devreme, în 2000. Apartamentul de pe strada Florica Niță este indicat și în declarațiile de avere ale lui Șor în perioada anilor 2015-2021, când acesta deținea diverse funcții publice, precum cea de primar de Orhei și deputat în Parlament.

„Blocul în care cei doi dețin apartamente este unul select, cu două bariere auto la intrare și pază. Am încercat să obținem mai multe detalii de la Alexandr Stoianoglo pe cazul dat, însă acesta a respins apelurile reporterilor noștri. Vom reveni îndată ce candidatul la funcția de președinte va veni cu o reacție”, se menționează în investigație.

Deschide.MD mai scrie că, la doar două zile până la scrutinul din 20 octombrie, în spațiul public au apărut informații precum că Stoianoglo ar fi candidatul din umbră al lui Șor. Asta după ce reprezentanții blocului „Victorie”, în spatele căruia se află fugarul penal, ar fi fost anunțați în chat-urile de pe Telegram despre susținerea candidatului la alegeri.