logo

Deschide.md: Falsuri on-line și pe bandă rulantă din partea „binevoitorilor” moscoviți


https://www.ipn.md/index.php/ro/deschidemd-falsuri-on-line-si-pe-banda-rulanta-7978_1104880.html

Înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc la toamnă, în spațiul online au apărut falsuri care lovesc în actuala guvernare cu narative servite de Rusia. Ieri, 30 mai, la doar o zi după ce compania Meta a închis peste 1300 de conturi afiliate cu gruparea criminală Șor, pe site-urile online cu filme și seriale piratate au apărut două filmulețe cu falsuri în adresa autorităților, preia IPN atenționarea din partea Deschide.md.

„În primul clip video se relatează despre o inexistentă inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării, chipurile, în parteneriat cu UE, de a deschide, de la 1 iunie, a unei tabere militare numite „Apărătorii Moldovei”. În fake-ul drămăluit stâlcit și cu greșeli gramaticale, autorii încearcă să paraziteze pe frica moldovenilor de război. Folosirea ostentativă a imaginilor cu drapelul Uniunii Europene și cu ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, țintește discreditarea parcursului european al Republicii Moldova”.

Într-un alt spot video se lansează apelul fals, pretins din partea autorităților, ca cetățenii să susțină o așa zisă taxă patriotică, care, halucinant, propune ca 10 la sută din toate transferurile bănești venite din străinătate să fie vărsate în bugetul statului.

Clipurile video, care apar ca publicitate, îi conectează pe utilizatori cu pagina oficială a Guvernului Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook: „Dragi prieteni, am trăit ca să o vedem și pe asta. Pe site-urile cu filme piratate au apărut clipuri video sponsorizate în limba română care promovează minciuni și narațiuni inventate. Este evident că aceste clipuri sunt parte dintr-o campanie de dezinformare (Privet, Maskva!)”, a scris Vodă, sugerând că în spatele autorilor acestor falsuri s-ar afla propaganda rusă.

El a venit și cu un set de recomandări pentru cetățeni ce să facă pentru a evita falsurile lansate în spațiul online: „ Instalați extensii de blocare a reclamelor: Utilizați AdGuard sau AdBloc; consultați site-uri oficiale și de încredere înainte de a distribui astfel de știri. Raportați conținutul fals: Dacă vedeți clipuri sau postări false, raportați-le pe platformele respective de socializare. Și, spuneți-i, vă rog frumos, mamei, tatălui, buneilor, tantei Raia din scară! Protejați-vă familia de falsuri!”, a îndemnat purtătorul de cuvânt al Guvernului