logo

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea acuză ONG-urile că ar fi instrument de control al unor state


https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatul-socialist-bogdan-tirdea-acuza-ong-urile-ca-ar-7965_1076991.html

Deputatul Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea a lansat o carte, intitulată: „Societatea civilă în Republica Moldova: Sponsori. ONGcrație. Războaie culturale”. Potrivit autorului, „rețeaua de ONG-uri a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, mass-media și domeniul științific”. Acesta mai spune că au fost analizate documente care arată cine finanțează aceste organizații, când, cât și cui îi sunt transferate milioane de euro și dolari pentru a denigra anumiți politicieni, partide și pentru a-i susține pe alții, transmite IPN.

Cartea este grupată în opt capitole, are 795 de pagini și peste 1 400 de referințe bibliografice. Potrivit autorului, primele capitole reprezintă o tentativă științifică de fundamentare teoretică a genezei societății civile în Republica Moldova, începând cu anii ˋ40, a notat parlamentarul, într-o conferință de presă

În anul 1992, menționează Bogdan Țîrdea, erau 38 de asociații, iar numărul lor în prezent a ajuns la aproape 14 mii. În opinia deputatului, acest fapt se datorează semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Planului de Acțiuni cu NATO. Autorul s-a referit la trei fundații cheie, pe care le-a analizat în carte. Potrivit lui, este vorba despre Fundația Europeană pentru Democrație, National Endowment for Democracy, Fundația Soros. De asemenea, face referire la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Folosind  rapoartele financiare ale organizațiilor nonguvernamentale, deputatul a elaborat un clasament al bugetelor ONG-urilor. „Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT – Igor Boțan. E cunoscut, are emisiune la TV 8, a fost unul dintre fruntașii Platformei DA, a participat la mitingurile PAS. Respectiv, bugetul anului 2016 – peste 260 de mii de dolari. Centrul pentru Investigații Jurnalistice, deci, 2016 – bugetul acestui ONG este de 328 de mii de dolari. Cred că știți despre cine este vorba. Este vorba de doamna Cornelia Cozonac. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare – 2019 – 396 de mii de dolari. Centrul de informații Genderdoc-M, deci ONG-ul care este specializat pe apărarea drepturilor LGBT – 427 de mii de dolari, pentru 2017”, a punctat Bogdan Țîrdea.

„Transparency International – aproape 431 de mii de dolari pentru 2014. Institutul pentru Politici și Reforme Europene, unde este Iulian Groza, care este astăzi consultant și apropiat al unui partid de dreapta cunoscut și al unui candidat electoral, foarte cunoscut astăzi în Moldova. Uitați-vă bugetul 2015 – 503 mii de dolari”, a continuat deputatul.

„Ca să înțelegeți,  toate aceste ONG-uri, pe care vi le prezint astăzi, ele sunt conectate la un partid politic care participă astăzi în campania electorală și la un candidat. Dacă o să vreți probe, noi o să vi le dăm. Uitați-vă, în primul rând, în structura bordului de administrare a acestor ONG-uri. În multe din ele se află unu-două-trei personaje care sunt afiliate acestui partid politic despre care vorbim”, a spus Bogdan Țîrdea.

Parlamentarul a vizat și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, condus de Vladislav Gribincea, menționând că „a făcut reforma justiției, reforma procuraturii, în urma căreia procuratura a fost capturată definitiv de oligarhi”. Potrivit deputatului, bugetul oficial pentru anul 2018 al acestei organizații este de peste 2,3 milioane de dolari. În 2018, bugetul asociației Promo-LEX, despre care Bogdan Țîrdea spune că e „orientată pe monitorizarea alegerilor, pe critica partidelor de stânga, pe reglementarea conflictului transnistrean, pe promovarea agendei LGBT, pe drepturile consumatorilor de droguri etc.”, constituie peste 2,5 milioane de dolari.

Deputatul socialist a mai spus că bugetele acestor ONG-uri vin din afara țării, iar sumele pe care le consumă anual ele sunt exorbitante, „fără a exista un impact social, economic vizibil”. Potrivit lui, aceste organizații au bugete net superioare celor pentru instituțiile de stat sau pentru politicile de stat.

„Aceste ONG-uri declară unele scopuri – democratizare, liberalizare, monitorizarea alegerilor, nu mai știu ce, dar în realitate sunt instrumente de control și de influențare a unor state, sunt instrumente de dirijare externă, prin intermediul acestor lideri, care de fapt lucrează pentru anumiți donatori, foarte des, contra interesului național”, a declarat deputatul PSRM.