Deputatul Gheorghe Susarenco va contesta în Curtea Constituţională modificarea Legii cu privire la statutul judecătorului
https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatul-gheorghe-susarenco-va-contesta-in-curtea-constitutionala-modificarea-l-7967_968417.html
Deputatul din partea Alianţei „Moldova Noastră”, Gheorghe Susarenco intenţionează să conteste în Curtea Constituţională modificarea Legii cu privire la statutul judecătorului în vederea schimbării modului de începere a urmării penale împotriva judecătorilor, dacă aceasta va fi aprobată de către Parlament, transmite Info-Prim Neo.
Gheorghe Susarenco face parte din Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi care a examinat modificările propuse privind intentarea dosarului penal de către procurorul general nu cu acordul, ci doar cu informarea Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). Parlamentarul susţine că, deşi a fost împotrivă, proiectul de lege a fost adoptat prin votul majoritar al deputaţilor comunişti din comise şi urmează a fi prezentat în Parlament. Susarenco este sigur că modificările vor fi aprobate prin votul majorităţii comuniste din Parlament. Fost judecător la Curtea Constituţională, deputatul susţine că, în ceea ce priveşte garanţiile materiale şi de altă natură a independenţei judecătorilor, jurisdicţia Curţii Constituţionale a R. Moldova este univocă. Curtea s-a expus de nenumărate ori pe cazuri concrete declarând neconstituţionale anumite prevederi ale legilor, subliniind că garanţiile judecătorilor nu pot fi restrânse, afirmă deputatul.
Gheorghe Susarenco consideră că înaintarea de către Guvern a proiectului de lege care prevede, printre altele, schimbarea modului de începere a urmării penale împotriva judecătorilor, este încă un pas spre suprimarea independenţei sistemului judecătoresc din Moldova. Prin această iniţiativă, susţinută şi de procurorul general Valeriu Gurbulea, se urmăreşte intimidarea judecătorului şi intenţia de a-l ţine şi mai departe în frica guvernării actuale şi a preşedintelui Vladimir Voronin în special, susţine deputatul.
Potrivit lui Susarenco, preşedintele RM a lansat de câteva ori la adunările generale ale judecătorilor idei şi declaraţii în detrimentul sistemului judecătoresc. Voronin i-a îndemnat să adopte decizii în interesul statului, mai ales în problemele civile. Tot preşedintele a declarat că în Moldova sunt prea mulţi judecători şi procurori, în contradicţie cu unele recomandări ale Consiliului Europei de a mări numărul judecătorilor în Moldova pentru că aceştia sunt încărcaţi cu un volum de lucru prea mare, a comunicat deputatul.
Gheorghe Susarenco găseşte nefondat argumentul adus de către Ministerul Justiţiei precum că statutul deosebit al judecătorului face imposibilă întreprinderea unor măsuri de investigaţie operativă şi urmărire penală. Practica a demonstrat că, în cazul în care au existat probe incontestabile, CSM şi-a dat acordul pentru intentarea dosarului împotriva judecătorului. Deputatul nu crede justificată nici intenţia de a oferi judecătorului aceleaşi garanţii ca şi deputatului din Parlament, pentru că parlamentarii nu sunt supuşi aceloraşi riscuri ca şi judecătorii. Deşi în statele civilizate judecătorii nu beneficiază de imunitate, experţii internaţionali consideră că în situaţia ţărilor ex-sovietice, unde democraţia numai se înfiripează, trebuie să existe astfel de garanţii pentru a proteja nu doar sistemul judiciar, dar şi cetăţeanul, subliniază Gheorghe Susarenco.
[Şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu,] se declară împotriva modificărilor ce vizează schimbarea modului de începere a urmării penale împotriva judecătorilor. Ion Muruianu împărtăşeşte poziţia CSM, al cărui membru de altfel este, că modificarea Legii cu privire la statutul judecătorului va atinge grav principiul de independenţă a autorităţii judecătoreşti. Judecătorul consideră că prin această iniţiativă este ştirbită autoritatea CSM, organ abilitat prin lege să apere independenţa autorităţii judecătoreşti.
Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului, a avizat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative ce se referă la statul judecătorului. Potrivit prevederilor propuse, nu va mai fi nevoie de acordul CSM şi, după caz, a preşedintelui ţării sau a Parlamentului, pentru ca procurorul general să poată iniţia urmărirea penală asupra judecătorilor. Noua redacţie stipulează că urmărirea penală poate fi începută de către procurorul general doar cu informarea CSM. Ministerul Justiţiei, care este autorul proiectului, explică necesitatea acestuia inclusiv pentru excluderea interpretării eronate a legislaţiei ce vizează inviolabilitatea judecătorilor, conform căreia judecătorii s-ar bucura de un statut deosebit, ceea ce face practic imposibilă de multe ori întreprinderea unor măsuri de investigaţie operativă şi urmărire penală, chiar şi în cazurile de infracţiune flagrantă.