logo

Deputaţii susţin că vor insista ca adevărul despre 7 aprilie să fie aflat


https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatii-sustin-ca-vor-insista-ca-adevarul-despre-7-aprilie-7965_1011906.html

Deputaţii susţin că din rapoartele audiate vineri, 4 aprilie, în Parlament au aflat prea puţine despre evenimentele din 7 aprilie 2009 şi vor insista în continuare ca adevărul să fie elucidat, transmite IPN.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a spus că a devenit o tradiţie ca în fiecare an, în ajun de 7 aprilie, să aibă loc audieri. „Este de datoria noastră să insistăm ca instituţiile abilitate să continue ancheta, să aducă mai multă calitate, dar este greu din cauza implicaţiilor pe plan intern şi extern. Noi vom insista, pentru că adevărul trebuie să iasă la iveală”, a declarat Igor Corman. Preşedintele Parlamentului a mai spus că evenimentele din 7 aprilie 2009 reprezintă o pagină neagră în istoria ţării şi trebuie să fie trase concluziile de rigoare, pentru a evita scenarii similare pe viitor.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că evenimentele din 7 aprilie vor mai rămâne mult timp un subiect care urmează să fie investigat. Deputatul a remarcat că se tergiversează foarte mult investigarea dosarelor în instanţele de judecată şi a adăugat că este nevoie de consecventă pentru aflarea adevărului.

Valeriu Saharneanu, deputat PLR, a menţionat că în 5 ani nu s-a făcut nimic pentru elucidarea evenimentelor din aprilie 2009 şi a propus să se apeleze la o comisie internaţională de anchetatori, sub mandatul UE. „Numai aceasta ne poate salva, fiindcă sistemul lui Voronin activează în continuare. Noi am ieşit din PL deoarece timp de 3 ani am ţinut în viaţă acest sistem prin certuri ca la uşa cortului. Acest guvern a început să activeze normal abia la 30 mai anul trecut”, a spus deputatul PLR.

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a spus că Moldova a aşteptat 5 ani ca actuala guvernare să elucideze ce s-a întâmplat la 7 aprilie, însă fără succes. Politicianul a acuzat coaliţia că nu se gândeşte la ţară, ci doar la interese personale şi de partid. De asemenea, a mai spus că nu are „picătură de sânge pe mâini” şi că nu PCRM a avut interese în acele proteste. După alegerile din 5 martie, reprezentantul PCRM la Comisia Electorală Centrală i-a comunicat că formaţiunea a obţinut 63 de mandate, mai târziu s-a constat că erau 60 de mandate. Vladimir Voronin a sugerat că partidele care doreau să vină la guvernare au comis ilegalităţi pentru a înlătura PCRM de la putere.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că audierile au demonstrat incapacitatea guvernării de a scoate la iveală ce s-a întâmplat acum 5 ani şi că cetăţenii încă mai aşteaptă de la organele de drept tragerea la răspundere a celor care au torturat copiii în comisariate.

Deputatul neafiliat Mihai Godea a declarat că nu s-a gestionat acest dosar corect. Vor trece încă mulţi ani şi cetăţenii nu vor reuşi să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. „Dar s-au întâmplat lucruri grave. A fost batjocorită Republica Moldova. Drapelul din sala Preşedinţiei a fost scos de două haimanale în preajma unui general şi ofiţeri ai SPPS. Nici după o zi de audieri nu am aflat nimic nou”, a spus deputatul.

Rapoarte în Parlament privind investigarea evenimentelor din 7 aprilie 2009 au prezentat ministrul afacerilor interne, Dorin Recean, procurorul general, Corneliu Gurin şi directorul Serviciului de Informaţii de Securitatea, Mihai Balan.