logo

Deputaţii îşi propun să-i responsabilizeze pe verificatorii de proiecte în construcţii


https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatii-isi-propun-sa-i-responsabilizeze-pe-verificatorii-de-proiecte-7966_1021286.html

Deputatul democrat Marcel Răducan a propus un amendament legislativ prin care a solicitat ca verificatorii atestaţi de proiecte în construcţii să fie sancţionaţi pentru verificările făcute necalitativ. Potrivit parlamentarului, verificarea unui proiect ar trebui să-i ia unui expert câteva zile, însă unii verificatorii eliberează şi câte 2-3 permisiuni zilnic, transmite IPN.

Deputaţii din Comisia economie, buget şi finanţe au acceptat amendamentul colegului lor democrat. Acum câţiva ani, Parlamentul a introdus modificări legislative pentru a demonopoliza domeniul verificării proiectelor în construcţii. Acum cetăţeanul are libertatea de a alege verificatorul la care merge, dar, potrivit lui Marcel Răducan, s-a constatat că aceşti verificatori mai mult aplică ştampile decât îşi onorează angajamentele de a face verificări.

Încă un amendament înaintat la legislaţia în domeniul verificărilor a fost propus de preşedintele comisiei, Ştefan Creangă, la solicitarea Băncii Mondiale. Instituţiile statului trebuie să elibereze o recipisă prin care confirmă recepţionarea dosarelor pentru a elibera diferite permisiuni. Potrivit autorilor propunerii, acest lucru va responsabiliza autorităţile să elibereze certificatele la timp şi nu vor permite tergiversarea răspunsurilor pe motiv că nu au recepţionat dosarele.