Deputaţii din opoziţie au blocat tribuna centrală a Parlamentului
https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatii-din-opozitie-au-blocat-tribuna-centrala-a-parlamentului-7965_962781.html
Deputaţii din fracţiunea Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), precum şi majoritatea celor neafiliaţi au blocat joi, 21 decembrie, tribuna centrală a Parlamentului în semn de protest că nu a fost aprobată propunerea de creare a unei comisii speciale pentru examinarea modului de aplicare a Codului Audiovizualului la reorganizarea posturilor municipale de radio şi TV „Antena C” şi „Euro TV Chişinău”.
Chiar la începutul şedinţei, deputatul Anatol Onceanu a propus crearea comisiei respective, deoarece, a menţionat el, această problemă a bulversat opinia publică, a trezit îngrijorarea misiunilor diplomatice în R. Moldova, a creat tensiuni în dialogul Parlamentului cu societatea civilă, iar situaţia riscă să degradeze într-un enorm conflict social-politic. Propunerea a fost susţinută de deputatul social-liberal Oleg Serebrian.
După ce propunerea nu a întrunit majoritatea voturilor, fracţiunea AMN a solicitat o pauză, după care a propus revotarea acestei chestiuni, ameninţând că, în caz contrar, „deputaţii care se consideră de orientare democratică” vor bloca tribuna centrală pentru 30 de minute.
Spicherul Marian Lupu a declarat că nu există nici un temei pentru punerea repetată la vot a propunerii respective, deoarece acest lucru contravine Regulamentului.
În replică, circa 20 de deputaţi au blocat tribuna centrală, fiind rândul fracţiunii comuniştilor să solicite o pauză. După pauză, deputaţii respectiv au continuat să blocheze tribuna.
Deputatul comunist Dumitru Prijmireanu a calificat această acţiune drept „mod obraznic de comportare” şi a propus să fie pusă la vot decizia de a sista transmisiunea în direct a şedinţei Parlamentului.
În replică, parlamentarul Gheorghe Susarenco a declarat că nu este corect ca să fie sistată transmisia în direct. „Lumea trebuie să vadă ce se întâmplă, iar aceasta este o formă de protest care nu este interzisă de lege”, a spus Susarenco, care a apreciat drept greşită poziţia fracţiunii majoritare, care a votat împotriva creării comisiei solicitate.
Deputatul comunist Victor Stepaniuc a declarat că această acţiune reprezintă un „show provocat de intrarea în vigoare a Codului Audiovizualului”. În opinia lui, cele 2 posturi nu sunt lichidate, ci reorganizate conform legislaţiei, iar încercarea deputaţilor de a se implica este o încălcare flagrantă a legii.
Deputatul PD Dumitru Diacov a declarat că acţiunea respectivă este dictată de nedorinţa celor „care au deţinut controlul asupra „Antenei C” şi „Euro TV” de a-l pierde, iar în locul cărora au apărut alţii care doresc să instaureze acest control”. El a spus că nu înţelege de ce CMC „a mers cu buldozerul” peste colective şi de ce nu s-a încercat să se discute aceste probleme. Diacov a mai declarat că nu înţelege nici poziţia radicală de a bloca tribuna, şi nici cea de a fi împotriva creării acestei comisii.
După 30 de minute, liderul AMN Serafim Urecheanu a declarat că sarcina acestei acţiuni a fost de a atenţiona opinia publică despre neregulile în raport cu mass-media. Deputatul a spus că vor fi informate toate misiunile diplomatice şi organismele internaţionale despre ceea ce se întâmplă în R. Moldova la acest capitol. Vineri dimineaţă, deputaţii din opoziţie vor mai propune o soluţie de a debloca această criză, iar dacă majoritatea deputaţilor nu va fi de acord, aceştia ameninţă să treacă la acţiuni mult mai dure.