Deputaţii comunişti critică activitatea Biroului permanent
https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatii-comunisti-critica-activitatea-biroului-permanent-7965_978454.html
La şedinţa Parlamentului din după-amiaza zilei de joi, 22 octombrie, deputaţii vor examina proiectul de hotărâre al Comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui R. Moldova, care prevede modificarea procesului de alegere a şefului statului şi numirea altei zile pentru scrutin. Deputaţii comunişti din componenţa Biroului permanent au criticat activitatea acestuia, declarându-se nemulţumiţi că au fost anunţaţi prea târziu despre convocarea şedinţei, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul de hotărâre cu privire la desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova a fost elaborat ieri, 21 octombrie, de către Comisia specială pentru alegerea şefului statului, după ce la funcţia de şef de stat a fost depusă doar candidatura AIE, Marian Lupu, liderul PDM. Comisia consideră că în acest caz decizia privind desfăşurarea scrutinului la 23 octombrie trebuie anulată şi să fie numită o altă zi. De asemenea, comisia intenţionează în 10 zile după prezentarea raportului în şedinţa în plen, să propună modificarea Legii cu privire la procedura de alegere a preşedintelui.
La şedinţa Biroului permanent, deputaţii comunişti s-au declarat nemulţumiţi că au fost anunţaţi despre convocarea biroului cu două ore mai devreme, fără să cunoască ordinea de zi a şedinţei.
„Proiectul dat a fost înregistrat abia dimineaţă, deputaţii încă nu au reuşit să-l examineze. Cum să-l votăm noi azi la ora 16.00? Coaliţia se grăbeşte de fiecare dată, încalcă legile în vigoare. Este o profanare a activităţii Parlamentului”, a declarat deputatul comunist Grigore Petrenco.
Deputaţii PCRM au propus includerea în ordinea de zi a şedinţei în plen a două proiecte de hotărâre, care au mai fost înaintate şi anterior. Este vorba despre revocarea lui Mihai Ghimpu din funcţia de spicher şi declararea vacantă a mandatului de deputat, după ce primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, a depus cerere de renunţare la acesta. Propunerile iarăşi au fost respinse de majoritaea membrilor Biroului permanent.
Ordinea de zi a şedinţei forului legislativ de astăzi mai include şi modificarea componenţei numerice şi nominale a Biroului permanent şi un proiect de hotărâre cu privire la cumularea unor funcţii cu mandatul de deputat.