Deputaţii comunişti cred că decizia de a expulza ambasadorul român este adecvată şi că opoziţia dă vina pe comunişti pentru a-şi salva reputaţia
https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatii-comunisti-cred-ca-decizia-de-a-expulza-ambasadorul-roman-este-adecvata-7965_975032.html
Decizia de a expulza ambasadorul român de la Chişinău şi de a institui regim de vize pentru cetăţenii români este una întemeiată şi adecvată, iar partidele de opoziţie dau vina pe comunişti pentru actele de vandalism din 7 aprilie pentru a-şi salva reputaţia. De această părere sunt deputaţii Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Ţurcan şi Grigore Petrenco, care au susţinut joi, 9 aprilie, o conferinţă de presă la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Ambii sunt de părere că statul vecin stă în spatele protestelor de la Chişinău, care au degenerat în acte de vandalism, în distrugerea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei. „Deciziile de ieri au fost o reacţie firească a autorităţilor pentru apărarea statului moldovenesc, iar cel mai adecvat pas pe care l-ar putea face Bucureştiul pentru a exclude momentele de tensiune ar fi decizia să semneze în sfârşit mult-aşteptatul tratat de bază moldo-român”, a spus Vladimir Ţurcan, care este şi preşedintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi. „A fost o decizie adecvată, care a avut drept scop să atragă atenţia că în acest colţ al Europei există o problemă foarte mare între România şi Moldova. România este singurul stat din Uniunea Europeană care nu recunoaşte identitatea moldovenilor şi foloseşte în discursurile oficiale termenul de al doilea stat românesc. Autorităţile au vrut să arate că Moldova este un stat independent şi nu un teren aferent”, a spus Grigore Petrenco, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă.
Potrivit celor doi, dovadă în implicarea directă a României în treburile interne ale R. Moldova este faptul că la proteste au participat cetăţeni români, pe clădirea administraţiei prezidenţiale a fost arborat steagul României, mulţimea a scandat lozinci pro-româneşti, pereţii celor două clădiri au fost inscripţionate cu mesaje unioniste, mass-media româneşti au reflectat evenimentele în regim on-line prezentându-le ca „Revoluţia de la Chişinău”, mesaj preluat de către instigatorii care cheamă deja oamenii să participe vineri la o revoluţie. Ţurcan şi Petrenco susţin că există suficiente probe video pentru a demonstra aceste acuzaţii. Ei au precizat că România a fost avertizată pe multiple căi despre pericolul unor astfel de incidente, mesaje pe care autorităţile române le-ar fi ignorat.
Deputaţii comunişti au susţinut şi versiunea preşedintelui R. Moldova, liderului PCRM, Vladimir Voronin, precum că protestele au avut drept scop o tentativă de lovitură de stat şi au fost organizate de cele trei partide de opoziţie, care au depăşit pragul electoral – Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN). Ei sunt de părere că opoziţia a recurs la un asemenea pas pentru cănu ştie să piardă”. Totodată, ei au respins acuzaţiile opoziţiei precum că autorităţile comuniste ar fi adevăraţii organizatori ai actelor de vandalism. „Filat, Ghimpu, Chirtoacă şi Urecheanu încearcă să-şi salveze reputaţia, dar azi e deja prea târziu”, a spus Petrenco.
Vladimir Ţurcan a comunicat că, la moment, se desfăşoară o anchetă penală pentru organizarea dezordinilor în masă şi uzurparea puterii. Potrivit lui Ţurcan, poliţia a arestat deja peste 100 de persoane, în principal organizatori ai actelor de vandalism. De asemenea, ar fi cunoscuţi deja finanţatorii acestor acţiuni, unul dintre ei fiind omul de afaceri Gabriel Stati. Ţurcan a spus că tinerii ar fi fost plătiţi pentru a participa la protest cu valută. Potrivit lui, în acea zi la punctele de schimb valutar din centrul oraşului s-au format cozi şi se schimbau preponderent bancnote de 20 de dolari SUA, „aceasta fiind probabil „taxa” pentru participare”.
Ţurcan a dat asigurări că de acum încolo autorităţile vor lua toate măsurile pentru a apăra statalitatea R. Moldova. El şi-a exprimat convingerea că numărul persoanelor reţinute va creşte, iar profesorii şi managerii instituţiilor de învăţământ care au instigă tinerii să iasă în stradă vor fi traşi la răspundere.