logo

Deputaţii care încalcă regulile trebuie să fie sancţionaţi, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatii-care-incalca-regulile-trebuie-sa-fie-sanctionati-experti-7978_1006572.html

Parlamentul Republicii Moldova va avea un regulament care va permite sancţionarea deputaţilor nedisciplinaţi. Documentul va fi pus în discuţie în luna octombrie şi va avea funcţia de a disciplina deputaţii care folosesc cuvinte necenzurate şi dau dovadă de un comportament neadecvat în cadrul şedinţelor Parlamentului. Totodată, deputaţii care încălca regulile repetat trebuie să fie sancţionaţi aspru. De această părere au fost invitaţii emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune PublikaTV, notează IPN.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a menţionat că dezbateri politice nu înseamnă spectacole de prost gust. Chiar dacă Parlamentul este scena unor dezbateri politice, deputaţii trebuie să fie un exemplu prin comportamentul lor. „Avem carenţe la Regulamentul Parlamentului. Sper ca noul proiect de Regulament să îl punem în dezbateri în octombrie. Unii spun că trebuie să fiu mai dur, alţii nu. Dar în astfel de situaţii când unii recurg la acţiuni din cele care am avut, dacă mai torni benzină pe foc, nu faci bine”, a mai menţionat preşedintele legislativului.

Avocatul Teodor Cârnaţ a spus că funcţia de bază a Parlamentului este cea legislativă, însă, de multe ori, deputaţii îşi permit cuvinte jignitoare. Avocatul a mai spus că trebuie de aplicat sancţiuni deputaţilor când aceştia perturbează activitatea Parlamentului.

În acelaşi context, analistul politic Viorel Cibotaru a specificat că Parlamentul a deteriorat ceva în comunicarea cu societatea de experţi şi societatea civilă, iar acest lucru duce la diminuarea calităţii documentelor aprobate de legislativ în sesiunea primăvară-vară.