logo

Deputații BCS au inițiat moțiune de cenzură


https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatii-bcs-au-initiat-motiune-de-cenzura-7965_1099891.html

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat în ședința de azi a Parlamentului moțiune de cenzură. Aceștia și-au motiva inițiativa de a demite Guvernul Recean prin faptul că deja de mai bine de doi ani țara este condusă în regim de urgență, se confruntă cu o criză profundă social-economică și cu atacuri la adresa statului de drept, transmite IPN.

„Miniștrii din actualul executiv au ieșit de sub controlul parlamentar și al poporului Republicii Moldova, distrugând pas cu pas temelia încă firavă a statului Republica Moldova, prin crearea comisiilor și centrelor de loialitate pentru monitorizarea și epurarea funcționarilor și concurenților deranjanți, organizarea diferitor scheme pentru procurarea resurselor energetice, ignorarea necesităților economiei naționale”, a citat din proiectul moțiunii deputata BCS Tatiana Cunețchi.

Potrivit ei, viața mediului de afaceri și a cetățenilor este împovărată, iar Guvernul nu aplică mecanisme de susținere. Deputata a mai spus că situația în domeniul protecției sociale este la fel de alarmantă ca și în domeniul economic. „Pentru miniștri au fost găsite resurse pentru majorarea salariilor ajungând până la 70 de mii de lei lunar, iar pentru pensionari bani nu au fost găsiți”, afirmă Tatiana Cunețchi.

„În beneficiul cui acest Guvern elaborează politicile sale? Ce se întâmplă cu securitatea energetică a țării în prag de iarnă? Care sunt rezervele de resurse energetice și balanța acestora? Care este planul de acțiune al Guvernului pentru perioada rece a anului care vine? Cine este responsabil la nivel central de securitatea energetică și cine este responsabil în caz de forță majoră în domeniu?”, a întrebat retoric deputata.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Ea poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Moțiunea asupra activității Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămânii următoare datei depunerii. Ea se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.