logo

Deputații BCS au blocat tribuna Parlamentului, apoi au părăsit ședința


https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatii-bcs-au-blocat-tribuna-parlamentului-apoi-au-parasit-7965_1089030.html

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna Parlamentului, după ce în plen, timp de aproape trei ore, a fost examinat un proiect de lege al Partidului Acțiune și Solidaritate care prevede sancțiuni aspre pentru dezinformare și răspândirea de falsuri de către furnizorii de servicii media. Parlamentarii BCS au criticat dur inițiativa, acuzând guvernarea de cenzură și dictatură, iar după anunțarea unei pauze, au declarat că părăsesc ședința în semn de protest, transmite IPN.

Primul proiect de pe ordinea de zi a ședinței a fost proiectul PAS care prevede că furnizorii de servicii media care vor difuza conținuturi calificate drept dezinformare sau ca informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual riscă amenzi de până la o sută de mii de lei. Același proiect prevede că, în cazul în care această încălcare va fi admisă repetat, acestui furnizor îi va fi retras dreptul de emisie pentru o anumită perioadă. Totodată, site-urile care vor admite dezinformări și falsuri vor fi blocate de către Serviciul de Informații și Securitatea.

Autorii proiectului și-au argumentat propunerile prin faptul că dezinformarea și informațiile false au constituit și constituie o provocare pentru securitatea informațională a Republicii Moldova. În contextul evoluțiilor geopolitice, precum și a situației pandemice generate de infecția coronavirus, amploarea acestui fenomen se intensifică, fiind răspândite știri care induc publicul în eroare în mod intenționat și au un impact semnificativ asupra percepției oamenilor.

În cadrul dezbaterilor, deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a declarat că scopul acestui proiect este evident. Nu este vorba despre protejarea securității informaționale, cum pretind autorii, ci de instituirea cenzurii pe rețelele de socializare și „punerea pumnului în gura presei incomode și neloiale guvernării”. „Libertatea opiniei și a exprimării este garantată de Constituție oricărui cetățean. Libertatea de exprimare este un drept pe care l-am câștigat prea greu și prea târziu, iar orice încercare de a suprima această libertate este o crimă”, a declarat deputata.

Parlamentara Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu, a menționat în luarea sa de cuvânt că PAS a adoptat politica pașilor mărunți, care duc spre un stat polițienesc, fără gândire de opoziție și fără opinie alternativă. „Nu mai încape îndoială că guvernarea este hotărâtă să-și consolideze controlul politic asupra justiției și să reducă la tăcere mass-media critică”, a spus parlamentara. În opinia sa, odată cu aprobarea acestui proiect, jurnaliștii, activiștii civici, partidele de opoziție și orice om liber din altă țară „vor deveni ținta guvernării atunci când adevărul lor nu va coincide cu adevărul ei”.

Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, și-a îndemnat colegii să blocheze tribuna Parlamentului. PAS a propus să fie luată o pauză. În momentul în care președintele legislativului, Igor Grosu, anunța o pauză de 30 de minute, Batrîncea a declarat că fracțiunea BCS părăsește ședința în semn de protest față de proiectul dezbătut.