logo

Deputații au viziuni diferite privind depășirea crizei politice din țară


https://www.ipn.md/index.php/ro/deputatii-au-viziuni-diferite-privind-depasirea-crizei-politice-din-7965_1079686.html

Deputații au păreri împărțite privind depășirea crizei politice din țară. În timp ce socialiștii și deputații fracțiunii Șor spun că este necesară învestirea unui guvern provizoriu care să stabilizeze situația în Republica Moldova, reprezentanții PAS spun că un guvern de tranziție va duce la amânarea pentru o perioadă nedeterminată a alegerilor anticipate. În același timp, reprezentanții Platformei DA spun că formațiunea lor este gata să-și asume guvernarea, doar că inițiativa lor este ignorată de președintele Sandu, notează IPN.

Deputații PAS califică drept corectă decizia președintelui Sandu de a o desemna repetat pe Natalia Gavrilița în funcția de prim-ministru, sperând că astfel se va consuma și cea de-a doua tentativă eșuată de învestire a Guvernului, fiind declanșate alegeri parlamentare anticipate.

„Obiectivul nostru principal, cel care este cerut de cetățeni, rămâne a fi declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Noi înțelegem delicatețea situației, dar noi am fost extrem de expliciți în demersul și mesajul nostru”, a declarat deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la Tv8.

De cealaltă parte, socialiștii și deputații fracțiunii Șor spun că președintele Sandu ar fi încălcat Constituția, iar verdictul va veni din partea Curții Constituționale.

„Instituția prezidențială trebuie să fie un catalizator al proceselor politice, președintele nu trebuie să fie cel care creează crize politice în țară. Nu a fost deloc respectată procedura de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru în condițiile în care există o majoritate parlamentară de conjunctură. Dreptul președintelui de a desemna un candidat apare doar când nu există o majoritate”, a declarat deputatul partidului Șor, Denis Ulanov.

„Trebuie să existe o perioadă de stabilitate și imediat după asta mergem la alegeri anticipate. Cine-și va asuma responsabilitatea pentru țară în această perioadă de tranziție depinde de decizia Curții Constituționale”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

În același timp, reprezentanții Platformei DA spun că este gata să-și asume guvernarea într-un Guvern minoritar condus de Andrei Năstase.

„Platforma DA și-a propus să se implice în acest proces prin asumarea unei responsabilități extraordinare, să creăm un guvern de tranziție, cu Andrei Năstase premier, din păcate această inițiativă a noastră a fost respinsă”, a spus deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan.

După prima tentativă eșuată de învestire a Guvernului Gavrilița, președintele Sandu a chemat fracțiunile la consultări. În urma discuțiilor, șeful statului a luat decizia de a o desemna repetat pe Gavrilița în funcția de premier. Decretul prezidențial a fost contestat la Curtea Constituțională de deputații PSRM.