logo

Deputata Tauber, trimisă în judecată pentru amestec în înfăptuirea justiției


https://www.ipn.md/index.php/ro/deputata-tauber-trimisa-in-judecata-pentru-amestec-in-infaptuirea-7965_1103702.html

Deputata Marina Tauber, lipsită recent de imunitate parlamentară, va compărea pe banca acuzaților pentru amestecul în înfăptuirea justiției. Procuratura Anticorupție anunță că a expediat această cauză penală în instanța de judecată, transmite IPN.

Cauza penală a fost pornită pe data de 2 mai 2023, de către procurorul general interimar în baza unei sesizări de la Procuraturii Anticorupție. Aceasta după ce pe 12 aprilie 2023, deputata, folosindu-se de situația de serviciu și urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor, a comis amestecul în judecarea cauzei la Curtea de Apel Chișinău. Marina Tauber a intrat în sala de ședințe cu difuzorul de tip megafon și a transmis mesaje ofensatoare și amenințătoare în adresa completului de judecători și a acuzatorului de stat.

De asemenea, potrivit procurorilor, Marina Tauber a amenințat completul de magistrați cu blocarea procesului de judecată prin invocarea faptului că afară așteaptă 3 mii de susținători. Ca urmare, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată.

Pe 14 martie 2024, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare în vederea trimiterii în instanța de judecată penală a cauzei în privința deputatei Marina Tauber.

Inculpata nu și-a recunoscut vinovăția de comiterea infracțiunii incriminate, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Dacă va fi găsită culpabilă de comiterea infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției, inculpata riscă până la 4 ani de închisoare sau amendă de la 37 500 la 47 500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Marina Tauber a mai rămas fără imunitate parlamentară în alte cauze penale. Una din cauzele penale în privința ei se află la faza de urmărire penală, deputata fiind pusă sub învinuire. În alt caz urmărirea penală a fost încetată pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. O altă cauză penală de învinuire a Marinei Tauber și a persoanei juridice „partidul Politic „Șor” a fost expediată în instanța de judecată.