logo

Deputat PAS: Aderarea la UE înseamnă aderarea la o lume a păcii și bunăstării


https://www.ipn.md/index.php/ro/deputat-pas-aderarea-la-ue-inseamna-aderarea-la-o-7965_1090586.html

Statutul de țară candidată la aderare va oferi Republicii Moldova șansa democratizării și modernizării infrastructurii, pentru că vom avea acces la fonduri europene suplimentare. O spune deputatul PAS, Lilian Carp, potrivit căruia Republica Moldova nu-și dorește o poziție privilegiată în raport cu alte state candidate la aderare și va munci pentru a implementa reformele convenite cu partenerii europeni. De cealaltă parte, reprezentanții opoziției spun că printre condiționalitățile impuse Chișinăului de către UE se regăsește reforma justiției, iar la acest capitol Republica Moldova înregistrează regrese, nu progrese, notează IPN.

Printre condiționalitățile impuse Republicii Moldova de către Uniunea Europeană se regăsesc: lupta cu corupția, reforma justiției, implementarea angajamentului de „dezoligarhizare”, lupta împotriva criminalității organizate, sporirea implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor. Opoziția parlamentară spune că aderarea Republicii Moldova la UE este un proces extrem de îndelungat atât timp cât reforma justiției fie bate pasul pe loc, fie înregistrează un regres.

„Statutul de candidat, care posibil, ne va fi acordat, nu înseamnă aderarea la UE. Aderarea poate dura foarte mulți ani. Turcia este stat candidat din 1999. Serbia de vreo 12 ani își așteaptă rândul. Macedonia de Nord își așteaptă rândul. Noi și Ucraina nu vom fi o excepție. Vom mai sta încă 20 de ani în rând. Uniunea Europeană are condiționalități. La capitolul reforma justiției noi nu avansăm, ci facem pași în urmă. Legile modificate recent au dat peste cap tot ce s-a făcut până acum. Legea procuraturii a fost creată sub egida Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția, ulterior PAS a venit cu o serie de modificări criticate, inclusiv, de Comisia de la Veneția”, a spus deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor, Grigore Novac, în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Mai optimiști la acest capitol se arată reprezentanții guvernării, potrivit cărora obținerea statutului de țară candidată la aderare reprezintă o oportunitate enormă pentru creșterea calității vieții oamenilor și pentru modernizarea infrastructurii.

„Aderarea la UE înseamnă aderare la o lume civilizată. Președintele Macron este adeptul unei Uniuni Europene extinse, lucru care acum 4-5 ani nici nu era permis. Discuțiile anti-extindere a Uniunii Europene nu mai au atât de multă întâietate. Acum se vorbește despre o extindere a UE. Nimeni nu dorește pentru Republica Moldova anumite bonusuri, noi știm exact care sunt vulnerabilitățile Republicii Moldova. Dar trebuie să ne fie clar că aderarea la UE înseamnă aderarea la lumea păcii și bunăstării. Vom avea acces la fonduri, iar odată cu creșterea calității vieții, noi vom întoarce banii care ne sunt oferiți pentru modernizarea infrastructurii ”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Comisia Europeană a recomandat săptămâna trecută Consiliului European să ofere Republicii Moldova și Ucrainei statut de țări candidate la aderare. Verdictul final va fi dat în timpul summit-ului european care va avea loc la Bruxelles, în perioada 23-24 iunie.