Depunătorii Băncii de Economii mai au doar o lună pentru a primi depunerile indexate la prima etapă
https://www.ipn.md/index.php/ro/depunatorii-bancii-de-economii-mai-au-doar-o-luna-pentru-a-primi-depunerile-inde-7967_962453.html
Comisia centrală pe lângă Guvern pentru indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor atenţionează depunătorii Băncii de Economii din Moldova (BEM) născuţi până în anul 1940, care au depus cererile de înregistrare până la 1 noiembrie curent, că se pot adresa doar până la 29 decembrie, la agenţia sau filiala BEM pentru a primi banii indexaţi la prima etapă.
Concomitent, deponenţii născuţi până în anul 1943 inclusiv urmează să se prezinte, tot până la 29 decembrie, în orice subdiviziune a BEM pentru a depune cererea privind includerea în listele de înregistrare a beneficiarilor la indexare în anul 2007.
La 18 octombrie, Cabinetul de Miniştri a aprobat includerea în lista beneficiarilor de indexare, pentru anul curent, a deponenţilor BEM născuţi în anul 1940, deoarece au fost recepţionate de la deponenţii născuţi până în 1939 mai puţine cereri decât suma mijloacelor prevăzute în acest scop în Legea Bugetului de stat pe anul 2006 (65 mil. de lei). La 1 octombrie, Ministerul Finanţelor a transferat BEM pentru aceste achitări 45,3 mil. lei.
Potrivit legislaţiei, cuantumul 1 rublă la 1 leu va fi aplicat la recuperarea primei mii de ruble a soldului cumulativ din toate conturile deţinute de o persoană fizică. Soldul ce depaşeste suma de 1 mie de ruble va fi indexat în raport de 1 leu la 2,5 ruble. Plata sumelor indexate va fi efectuată pe etape, în limita prevazută în Legea bugetului pentru anul respectiv, în funcţie de anul naşterii depunătorilor.
Iniţial se vorbea de 1 milion 988 mii de conturi şi un sold al depunerilor de 4 miliarde 137,3 mil. de ruble, ulterior însă, după ce BEM a făcut reevaluarea conturilor, luând în consideraţie indexarea din 1995-1997, cifra s-a redus la 1,298 milioane, iar suma de pe conturi - până la 2 mlrd. 731 mil. ruble. 18% din deţinătorii de conturi nu au moştenitori şi, în cazul în care vor deceda înainte de a-şi recupera sumele indexate, conturile acestora vor fi închise.
Circa 300 mii din deponenţi au pierdut cetăţenia moldovenească, iar altii 500 mii - au avut în 1992 pe cont sume de până la o mie de ruble.
După punerea în circulaţie, la 29 noiembrie 1993, a leului moldovenesc şi liberalizarea preţurilor, depunerile populaţiei s-au devalorizat de peste o mie de ori.