Depozitele în lei nu sunt eficiente în condiţiile creşterii inflaţiei
https://www.ipn.md/index.php/ro/depozitele-in-lei-nu-sunt-eficiente-in-conditiile-cresterii-inflatiei-7966_960566.html
Depozitele bancare în lei nu sunt actualmente eficiente, lucru inevitabil în condiţiile în care creşte inflaţia, a declarat joi, 27 iulie, expertul financiar al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale IDIS „Viitorul”, Victor Sula, cu ocazia lansării Monitorului Economic pe trimestrul II.
Potrivit lui, în R. Moldova vor fi atestate tendinţe de convertire a depozitelor din lei în dolari, „Este clar că, în condiţiile în care leul se depreciază, nu e logic să plasezi bani în bancă la o dobânda de 10-12 %, pentru că vei pierde aceşti bai, de aceea este absolut necesară convertirea acestora în dolari, şi cât mai rapid”, susţine expertul.
Potrivit sursei citate, prognozele inflaţioniste vizează nu doar anul curent, dar şi anii viitori, deoarece preţul majorat la gaze încă nu s-a transferat deocamdată în costuri. Totodată, inflaţia va veni şi din exterior, odată cu produsele de import, scumpite şi ele în urma majorării preţul mondial la petrol şi la gaze.
Această situaţie va conduce inevitabil şi la majorarea costului creditelor în lei acordate de băncile comerciale, deoarece acestea nu vor acorda împrumuturi în detrimentul propriilor interese financiare, spune expertul, menţionând că „toţi vor încerca să-şi protejeze activele de inflaţie”.
Experţii IDIS „Viitorul” consideră că politica antiinflaţionistă eronată nu va stopa creşterea preţurilor, rata cărora va atinge până la finele anului 13,2%. Potrivit surselor citate, preţurile continuă să crească în pofida eforturilor Guvernului şi Băncii Naţionale de a controla inflaţia monetară. Cauza principală este că în RM procesele inflaţioniste sunt combătute cu metode strict monetariste, în timp ce ele sunt provocate de importurile galopante şi competitivitatea redusă a economiei naţionale. În acest condiţii, măsurile şi deciziile care se adoptă în politica de stabilizare a preţurilor conduc, de fapt, la stabilizarea cursului valutar, dar nu rezolvă principial problema inflaţiei în economie.
Experţii spun că inflaţia va creşte şi ca urmare a majorării preţului la gaze şi petrol, la energia electrică şi din lipsa de alternative la importurile energetice.