logo

Depozitarea ilegală a deșeurilor organice și din plastic, în atenția proiectului CRoCuS


https://www.ipn.md/index.php/ro/depozitarea-ilegala-a-deseurilor-organice-si-din-plastic-in-7967_1090814.html

Depozitarea ilegală a deșeurilor organice și celor din plastic, deversarea apelor uzate insuficient tratate și a gunoiului animalier în râuri, precum și poluarea în urma organizării activităților recreaționale sunt probleme de mediu în atenția asociațiilor care implementează proiectul Cleaner Rivers - Cleaner Seas (CRoCuS). Acestea propun mai multe măsuri pentru prevenirea poluării prin reciclare și reutilizare, aplicând soluții cost-eficiente și prietenoase climei.

Într-o conferință de presă la IPN, președinta ECOTOX, Elena Zubcov, a precizat că asociația obștească Societatea Ecotoxicologilor din Republica Moldova ECOTOX a fost creată încă în anul 1998. În componența sa se regăsesc oameni de știință care se ocupă de cercetare și inovare în ceea ce ține de substanțele toxice, poluarea mediului înconjurător, starea ecosistemelor acvatice, valorificarea lor durabilă, monitorizarea lor. „Aspectul principal al proiectului este legat de monitorizarea stării ecosistemelor acvatice, prevenirea poluării, metodele de monitorizare și situația în general din bazinul hidrografic a râului Prut”, a menționat Elena Zubcov, membrul corespondent al Academiei de Științe, profesor-cercetător.

Gunoiștile neautorizate poluează atât solul, cât și straturile de apă subterane și cele de suprafață. Cercetările au arătat că, și după lichidarea gunoiștilor și curățarea locului, solul și apele subterane din zonă erau poluate cu substanțe organice. „Acest fapt a dus la ceea că în acest zone de obicei în apele subterane se găsesc nitrați. Se întâmplă în satele noastre. 70% din apele din fântâni sunt poluate cu nitrați”, precizează cercetătoarea.

Un aspect important al proiectului promovat este cel informațional. Au fost editate mai multe broșuri, dar și un ghid în mai multe limbi despre bunele practici în prevenirea poluării mediului.

Proiectul CRoCuS este implementat de Fundația Earth Forever (Bulgaria), Asociația obștească WiSDOM și Asociația obștească Ecotox (Republica Moldova), Mama-86 Nova Kahovka (Ucraina) și primăria Oancea (România)  și este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în cadrul Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.