logo

„Democrația Acasă”: Am demonstrat că doar cu un telefon mobil pot fi deconspirate scheme de corupție


https://www.ipn.md/index.php/ro/democratia-acasa-am-demonstrat-ca-doar-cu-un-telefon-mobil-pot-fi-deconspirate-s-8004_1082711.html

Justiție socială, susținerea agricultorilor și promovarea produselor autohtone. Sunt prioritățile formațiunii „Democrația Acasă” prezentate în timpul celei de-a doua dezbateri electorale organizate de IPN. Reprezentanții partidului condus de Vasile Costiuc spun că formațiunea lor a demonstrat de-a lungul anilor că marile scheme de corupție pot fi deconspirate, dacă există voință, iar justiția poate fi reformată doar prin implicarea experților internaționali, care să asiste la evaluarea persoanelor din sistem, notează IPN.

Reprezentanții Partidului „Democrația Acasă” spun că formațiunea lor a demonstrat că nu sunt necesare sume colosale de bani pentru a începe schimbarea în bine a lucrurilor în țară. Candidații la funcția de deputat pe lista formațiunii spun că partidul lor a scos în vileag zeci de ilegalități și a deconspirat mari scheme de corupție.

„Noi am demonstrat că doar cu un telefon mobil conectat la internet și cu câțiva litri de motorină putem să corectăm ceva în țara asta, prin activism civic am deconspirat mai multe scheme de corupție, scheme care sărăcesc statul și cetățenii, am demonstrat că este posibil să promovezi producătorul autohton și produsul local”, a spus Serghei Ceban, candidat la funcția de deputat pe lista Partidului „Democrația Acasă”.

Într-un stat preponderent agrar, prioritatea guvernanților trebuie să fie dezvoltarea și modernizarea agriculturii, dar și crearea unui climat previzibil pentru investitori.

„Vom promova legea prin care fermierii să obțină licență pentru importul direct de motorină și să fie scutiți parțial de plata la accize și TVA. Suntem pentru crearea unui program național de susținere a ÎMM-urilor care activează în domeniul producerii și procesării în zonele rurale. Pentru o perioadă de 5 ani trebuie să-i scrutin de impozitul pe profit pe noiii investitori, să oferim o subvenție de la stat de 50% din valoarea utilajelor procurate la crearea acestor întreprinderi”, a spus Serghei Ceban.


Potrivit lui Serghei Ceban, reformarea justiției și combaterea corupției mari pot avea loc doar cu implicarea experților din străinătate.  

„Avem nevoie de un Parlament curat, integru, cu voință politică, ulterior e nevoie de crearea unei comisii mixte de experți locali și internaționali pentru a face o evaluare a tuturor justițiarilor, dar trebuie să luăm în considerare și experiența Albaniei, care s-a trezit la un moment dat că n-are oameni care să proceseze dosarele. În plus, e necesar să existe și voință din partea sistemului, ca sistemul să se curețe din interior”, a mai spus Serghei Ceban.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, formațiunea „Democrația Acasă” se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 11.

La cea de-a doua dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală – 2021” a mai participat reprezentantul „Partidului Schimbării”.

La cea de a treia dezbatere electorală IPN, care va avea loc joi, 1 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Legii și Dreptății și Partidul Acțiune și Solidaritate.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.