Demisia lui Şevciuk demonstrează că administraţia de la Tiraspol nu mai este un monolit, expert
https://www.ipn.md/index.php/ro/demisia-lui-sevciuk-demonstreaza-ca-administratia-de-la-tiraspol-nu-7965_976567.html
Demisia lui Evgheni Şevciuk, fostul preşedinte al legislativului transnistrean, nu este o chestiune apărută spontan, ci face parte dintr-o luptă politică care durează din 2005 în Transnistria, când alegerile din regiune au fost câştigate de partidul lui Şevciuk – „Obnovlenie”. Aceasta vorbeşte despre faptul că administraţia de la Tiraspol nu mai este un monolit, aşa cum este prezentată de către presa internaţională, consideră analistul Radu Vrabie, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă (APE).
Acesta a declarat pentru Info-Prim Neo că plecarea lui Evgheni Şevciuk reprezintă „intrarea într-o fază activă a luptei politice, începută deja”. „Pentru prima dată s-a spus deschis de către un „oficial” transnistrean că pe malul stâng al Nistrului există hoţie, cumătrism, favoritism, că regiunea nu este „un stat” viabil, şi că trăieşte doar pe bani externi”, susţine analistul.
Radu Vrabie crede că retragerea lui Şevciuk este un prim-pas pentru pregătirea regiunii pentru campania electorală, care va avea loc în decembrie 2010, şi care a şi început odată cu demisia sa. Probabil „Obnovlenie” va avea aceeaşi retorică şi îl va acuza pe Igor Smirnov de problemele regiunii transnistrene, constată acesta, menţionând că evoluţiile ulterioare vor depinde foarte mult şi de părerea Rusiei, întrucât ea nu poate să rămână într-o parte.
Întrebat ce crede despre referendumul care se anunţă în Transnistria pentru modificarea Constituţiei, el a spus că este greu de făcut pronosticuri, deoarece este foarte greu să afli sigur despre ceea ce se întâmplă în interiorul administraţiei de la Tiraspol. „Pe parcursul anilor liderul transnistrean, Igor Smirnov a utilizat aşa-zisele referendumuri, dar de multe ori întrebările erau tendenţioase”.
Este cert însă că raportul de forţe nu s-a schimbat foarte mult, pentru că „Obnovlenie” continuă să deţină majoritatea în Sovietul Suprem, a mai spus coordonatorul de programe APE. De asemenea, acesta a ţinut să precizeze că în lupta politică din Transnistria sunt implicaţi mai mulţi actori: „Obnovlenie”, condus de Evgheni Şevciuk, administraţia actuală a lui Igor Smirnov şi vicepreşedintele autoproclamatei republici, Alexandr Korolev, care este văzut drept succesor al lui Smirnov.
Preşedintele Sovietului Suprem din Transnistria Evgheni Şevciuk a demisionat miercuri, 8 iulie. Motivul demisiei constă în neacceptarea noii redacţii a Constituţiei regiunii, propusă de liderul transnistrean Igor Smirnov. „Acest document va conduce la distrugerea statului. Se încearcă acreditarea unei singure persoane de care să depindă, practic, toate funcţiile elective”, a spus Şevciuk, citat de agenţia Regnum.