logo

Demisia guvernatorului BNM este o noutate negativă pentru sectorul bancar, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/demisia-guvernatorului-bnm-este-o-noutate-negativa-pentru-sectorul-bancar-7978_1045430.html

Demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei este o noutate negativă pentru sectorul bancar. Guvernatorii nu se schimbă ca mănușile, este o funcție care durează mult timp. De această părere este expertul economic Viorel Gârbu, exprimată în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de a postul de televiziune TV8, transmite IPN.

În opinia lui, acest mesaj nu este sub nicio formă pozitiv, pentru că nu a putut apărea fără o cauză specifică, fără un context negativ, care nu suportă tărăgănarea,. „Banii iubesc tăcerea. Este nevoie de stabilitate și continuitate”, susține Viorel Gârbu. În opinia lui, schimbarea guvernatorului în perioadă preelectorală, în condițiile în care Republica Moldova se află într-o perioadă destul de tensionată, atunci când mulți donatori au o viziune destul de critică față de evoluțiile din țară, nu este una binevenită. Viorel Gârbu menționează, în acest context, că Sergiu Cioclea este unicul funcționar de rang înalt care avea o apreciere și un suport determinat, exprimat cu numeroase ocazii, din partea comunității internaționale.

Analistul Victor Ciobanu spune că demisia guvernatorului este un semnal prost atât pentru sistemul bancar, cât și pentru actuala guvernare. Totodată, analistul consideră că Sergiu Cioclea a avut anumite înțelegeri din start, inclusiv cu actuala guvernare. „El a avut mandatul să stabilizeze sistemul. Posibil că i s-a spus: „de acum înainte te preocupi de relațiile cu partenerii externi, dar nu te bagi în toată istoria asta cu miliardul. Despre acest subiect (n.r. furtul miliardului) nu s-a menționat la briefing și aici angajamentele Băncii Naționale cred că nu au fost îndeplinite”, spune expertul.

Victor Ciobanu spune că nu este de acord cu faptul că Sergiu Cioclea și-a îndeplinit mandatul, așa cum a menționat guvernatorul în cadrul briefingului de presă în care și-a anunțat demisia, pentru că funcțiile BNM nu sunt doar de stabilizare. „Eu nu cred că Banca Națională și-a îndeplinit funcțiile în politicele monetare pentru că am văzut o politică foarte restrictivă în acest domeniu, care, de fapt, a făcut ca economia să stagneze”, spune expertul.

Marți, 20 noiembrie, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia, din data de 30 noiembrie. Cererea a fost prezentată președintelui Parlamentului, Andrian Candu.