logo

Deja este posibil tratamentul pre-contact gratuit al transmiterii infecției HIV


https://www.ipn.md/index.php/ro/deja-este-posibil-tratamentul-pre-contact-gratuit-al-transmiterii-infectiei-hiv-7978_1038657.html

Tratamentul privind profilaxia pre-contact al transmiterii infecției HIV, din 2018, va fi oferit gratuit tuturor cuplurilor solicitante. Acesta va fi administrat pentru a preveni transmiterea infecției în cazul în care un partener este HIV pozitiv, iar celălalt negativ. Persoana infectată va trebui să consume zilnic, toată viața, trei preparate conținute într-o pastilă, iar persoana HIV negativ, va lua timp de trei luni, două preparate conținute într-o pastilă. Ulterior, cel neinfectat va putea renunța la tratament, dacă partenerul său va avea zero nivelul concentrației virusului în sânge și nu va prezenta sursă de infecție pentru celălalt.

Iurie Climaşevschi, coordonatorul programului național de prevenire și control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, a spus pentru IPN, că în cazul unui cuplu dintre un bărbat și o femeie, dacă bărbatul e cel infectat, fiind administrat acest tratament antiretroviral, femeia va putea concepe chiar și copii.

Potrivit lui Iurie Climaşevschi, tratamentul începe să își facă efectul după cel puțin două săptămâni de la începerea administrării. Până acum puteau primi acest tratament doar persoanele infectate, nu și partenerii lor nu, deoarece nu exista o bază legală. Coordonatorul programul susține că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat introducerea tratamentului, care deja s-a dovedit a fi foarte eficient. „E una să bei o pastilă pe zi și alta e să utilizezi prezervativul, ca metodă de protecție contra răspândirii virusului. Costul acestor preparate este foarte mic, dar efectul este foarte mare”, a spus Iurie Climaşevschi.

Până a începe tratamentul, persoanele infectate vor face diferite analize pentru a vedea gradul de infecție, ulterior, periodic se va testa concentrația virusului în sânge. Persoanele interesate se pot adresa la unul dintre cele patru centre de tratament HIV/SIDA care sunt la Bălți, Cahul, Chișinău şi în sistemul penitenciar.

Coordonatorul programului național susține că protocolul care va permite acordarea tratamentului este pe ultima sută de metri să fie aprobat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Preparatele medicamentoase urmează să fie aduse din India. Vor fi produse generice care au precalificarea OMS privind calitatea.